Предизвикателството "10 години разлика" - игра или събиране на данни - 24novini.bg

Предизвикателството "10 години разлика" - игра или събиране на данни

Тази снимка беше публикувана от диджея Армин Ван Бюрен Тази снимка беше публикувана от диджея Армин Ван Бюрен
17.01.2019 | 20:00
(0 гласа)

Ако имате Фейсбук, вероятно сте забелязали в последните три дни новото предизвикателство - 10 години разлика или "10 year challenge", при което хора публикуват свои снимки от преди десет години и сега, за да покажат ралзиката. 

 

В предизвикателството до момента са се включили повече от 5 млн. души само за два дни, сред които много кино звезди и други знаменитости. 

 

Анализатори на дигиталните процеси обаче се притесняват, че това е просто поредният начин за събиране на данни, в случая за лицево разпознаване. 

Покрай скандала с Cambridge Аналитика и изборите в САЩ се разбра, че компании като нея са събрали данните на 70 млн. души през подобни апликации и така са успели да им предложат персонално таргетирани изборни реклами. 

Експерти като редактора по темата сигурност на Wired Кейт О'Нийл коментират, че "10-годишното предизвикателство" създава доброволна база данни, през които технологичните гиганти да подобрят алгоритмите си за лицево разпознаване. 

Факт е, че много хора имат фейсбук от 10 години и снимките са си там, но на практика няма гаранция, че снимките отразяват разлика от десет години, обяснява О'Нийл. Много хора сканират и качват стари снимки, други качват свои бебешки снимки, трети прилагат филтри, четвърти качват снимки от преди няколко години. През предизивкателството те наистина качват две снимки с десет години разлика на едно място. 

Подобна база данни от милиони двойки снимки е безценна, посочва тя. 

В най-добрия сценарий лицевото разпознаване и яснотата как се променят лицата може да послужи за други безсмислени апликации като "Как ще изглеждате след 10 години" и вървящите с него реклами. В добрите сценарий попадат и полицейските системи за откриване на изчезнали деца и хора. 

В средно добрия вариант лицевото разпознаване ще се използва от търговците, за да рекламират продукти на база възраст. 

В по-мрачните сценарии може да предвижда как ще изглеждат хора, нарочени извън закона по една или друга причина. 

 

От Фейсбук категорично отказват да имат нещо общо и твърдят, че това е "меме", създадено и разпространено автономно от хората. 

Десетки хора пък бойкотираха играта, като публикуваха социално значими снимки за 10-годишна разлика - Сирия преди и след войната или шапките на полюсите сега и през 2009

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...