Кулата в Пиза вече е по-малко наклонена - 24novini.bg

Кулата в Пиза вече е по-малко наклонена

22.11.2018 | 22:30
(0 гласа)

Прочутата кула в Пиза вече е наклонена по-малко благодарение на инженерни разработки, които бяха приложени, за да бъде спасен този средновековен паметник, превърнал се в голяма туристическа атракция, предаде Франс прес.

Експертна група, натоварена със задачата да следи извършването на реставрационните работи, оповести, че след 17-годишни наблюдения кулата в Пиза е стабилна. Според специалисти от университета в Пиза, 58-метровият монумент се е изправил с 4 сантиметра.

Въпросната експертна група бе създадена след значими строителни работи между 1993 г. и 2001 г. под ръководството на инженера Микеле Ямиолковски, които целяха да бъде спасена заплашената от срутване кула. Тя бе затворена за посещения по време на строителните работи, които погълнаха над 28 милиона евро.

Тогава най-известната камбанария в света, която бе наклонена 4,5 метра спрямо вертикалната си ос, беше изправена с 40 сантиметра.

 

Малко вероятно е обаче кулата да бъде съвсем изправена, още повече че винаги е била наклонена. Строителството ѝ започва през август 1173 г. и тя започва да се накланя след построяването на първите ѝ етажи. Накланянето се увеличава след приключването на строителството й през 1372 г.

0
0
0
s2smodern

Свързани статии (по етикет)

Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...