Нов мега скандал с източване на данни от Facebook - 24novini.bg

Нов мега скандал с източване на данни от Facebook

Нов мега скандал с източване на данни от Facebook снимка: BBC
03.11.2018 | 08:30
(0 гласа)

Огромен масив от данни на потребители на социалната мрежа „Фейсбук“ е обявен за продан в интернет, съобщиха от руската редакция на Би Би Си. 

От информацията става ясно, че киберпрестъпници твърдят, че разполагат с информация за 120 млн. потребители, която продават за 12 млн. долара.

Според проверка на бТВ сред масивите от информация има и български потребители.

Според разследването на Би Би Си хакерите разполагат най-малко с пълно име, рождена дата, посочена месторабота и адрес и телефонен номер. За част от „похитените” профили хакерите твърдят, че разполагат и с личната кореспонденция.

Всичко започва през август тази година, когато е регистриран сайт с име Fbserver – на името на пакистанец, но с административен контакт поща в руската мейл услуга mail.ru. Месец след това се появява и обявата за продажабата на информацията.

257 000 профила се появяват именно на Fbserver, който през последните седмици многократно сменя името си и сървърите, от които работи. От компанията за киберсигурност Digital Shadows са направили анализ на хилядите качени на хакерския сайт профили и сред тях има хора от цял свят.

Медията посочва, че не може да потвърди обявената бройка от 120 млн. хакнати акаунта, а експертите са скептични за така "рекламирания" мащаб на пробива, но проверката на медията е показала, че няколко произволно избрани профила са истински.

Според твърденията на киберпрестъпниците 81 000 профила са и с пълна хронология на личните съобщения. Поне за няколко от тях това вече е сигурно – авторите на материала от Би Би Си са се свързали с реалните хора и те са потвърдили съдържанието на публикуваните чатове.

До момента е установено, че Fbserver и „клонингите” му са работили от IP адреси, свързани с троянския кон LokiBot, използван за крадене на пароли. Не е сигурна обаче връзката между тези киберпрестъпления.

Друга любопитна връзка е руската хостинг компания King Servers, където също за известно време са се намирали крадените данни. Именно от нейни IP адреси е установено, че са дошли повечето от кибератаките срещу Демократическата партия на САЩ преди изборите през 2016 г. King Servers посочиха пред Би Би Си, че единствено предоставят място за качване на сайтове и не сътрудничат на хакери.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...