Холандци превземат Южния полюс със соларно возило от 3D принтер - 24novini.bg

Холандци превземат Южния полюс със соларно возило от 3D принтер

01.11.2018 | 22:00
(0 гласа)

Холандците Едвин и Лиесбет Тер Велде от организацията Clean2Antarctica ще превземат Южния полюс със задвижвано от слънцето превозно средство, наречено Solar Voyager. Колата е произведена от отпадъци, превърнати в 3D отпечатани пластмасови компоненти. Експедицията се очаква да отнеме 30 дни и ще започне на 28 ноември 2018 г.

 

С тегло от 1485 килограм и дължина 16 метра, Solar Voyager се произвежда основно от специално проектирани, 3D отпечатани шестоъгълни блокове, наречени HexCores. Те са направени от индустриално рециклирани PET нишки, които се съединяват в структура подобна на пчелна пита.

 

Използвани са четиридесет 3D принтера за преобразуването на около 200 килограма пластмаса в шасито на Solar Voyager, което може да издържи на по-ниски температури. Автомобилът се състои от кабина, достатъчно голяма за двама души и две ремаркета на осем мрежести гуми. На ремаркетата са монтирани 10 двуканални слънчеви панела с 325-ватов пик за захранване на двигателя на Solar Voyager.

Всеки панел измерва близо 1.7 кв. метра и тежи около 25 килограма. В случай на авария, автомобилът ще бъде оборудван с две батерии от 60 кг с обща мощност 10 кВтч.

Двойката също така включва инфрачервени прозорци за поглъщане на слънчева светлина и вакуумни слънчеви тръби, които разтопяват сняг.

 

Целта на холандците е да покажат, че хората трябва да се опитат да живеят с по-малко пластмасови отпадъци.

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...