Създателят на "Сири": Изкуственият интелект глези хората - 24novini.bg

Създателят на "Сири": Изкуственият интелект глези хората

Създателят на "Сири" Норман Уинарски смята, че изкуственият интелект разглезва хората Създателят на "Сири" Норман Уинарски смята, че изкуственият интелект разглезва хората Кадър: bTV
28.10.2018 | 18:00
(0 гласа)

Норман Уинарски е създателят на приложението „Сири”, което е популярен виртуален асистент и засега основно забавление за милионите потребители по света.

 

„Сири” става първото приложение, което дава изкуствения интелект в ръцете на милиони хора - в телефоните им и достъпно през интернет. Както и първият личен гласов помощник.

 

За рождена дата на приложението се смята 4 октомври 2011 г. На тази дата един от големите производители на мобилни устройства купува от компанията на Норман Уинарски неговото изобретение. И започва да го развива.

Целта е да помага на собственика на телефона или таблета да следи събития от календара си, да отваря имейли вместо него, да го навигира, докато кара кола, да търси информация в интернет. "Сири" може да бъдепитана за всички и отговаря на всякакви въпроси, включително провокативни.

Математикът и преподавател в университета Станфорд обаче признава, че както всяка технология и изкуственият интелект разглезва хората – дава им информация наготово и пречи на общуването.

Пред btv днес той каза: „Изкуственият интелект кара хората да гледат повече екраните, отколкото да контактуват помежду си. Вярно е, че всяка технология има и добри, и лоши страни – хората гледат телевизия вместо да си говорят или да излизат заедно, карат коли, вместо да си общуват със съседите, но то е както ножа - може да нарани, на и да лекува в хирургията”, коментира Уинарски.

Норман Уинарски е гуруто на всички, които мечтаят да се занимават с изкуствен интелект. Подкрепил е десетки проекти в различни области на роботиката, компютърното зрение, киното.

През 2000 г. той и екипът му печелят награда „Еми” за работата им по разработването на HD телевизия. Автор е на бестселъра „Ако искаш да промениш света: пътеводител към създаването и ръководенето на революционни начинания”.

Той вярва, че в близко бъдеще роботът ще стане най-добрият приятел на човека – ще му бъде личен асистент и помощник в дома.

В България Норман Уинарски преди дни проведе първия си семинар по покана на Българския център по предприемачество във Варненския свободен университет.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...