"Болният левскар" Борисов отказа акциите от Божков (обзор) - 24novini.bg

"Болният левскар" Борисов отказа акциите от Божков (обзор)

Миналата година Борисов и Божков бяха приятели, днес си пращат акции по Сашо Диков Миналата година Борисов и Божков бяха приятели, днес си пращат акции по Сашо Диков Кадър: Видео от срещата на двамата в МС през 2019 г.
13.05.2020 | 12:00
(0 гласа)

Министър-председателят Бойко Борисов, който сам оредели себе си като "болен левскар" преди време, днес отказа да приеме акциите на ПФК "Левски" АД. Те му бяха занесени в МС. Пакетът от 86.6% от дяловете на футболния клуб са джиросани на името на премиера миналия петък (8 май), стана ясно от Сашо Диков, който занесе акциите в МС. Собственикът на клуба Васил Божков е решил така, въпреки че от дни насам Константин Папазов обявяваше, че той щял да вземе акциите. Самият Божков е в Дубай и има 11 обвинения от прокуратурата.

 

Журналистът Сашо Диков обясни,

че малко преди 9:00 ч. е отишъл пред сградата на Министерския съвет, защото 20 минути по-рано акциите са му били предадени пред храм-паметника "Ал.Невски", където е офисът на "Нове холдинг" - компанията на Васил Божков.

За това го е помолил самият Божков вчера, по телефона, докато Диков се е разхождал с дъщеря си и внука си по "Витошка".

След повече от половин час чакане пред вратата на МС днес сутринта, той беше посрещнат от пиара на Борисов Севделина Арнаудова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Тя съобщи, че премиерът Бойко Борисов отказва да приеме акциите, защото "намира това действие по прехвърляне за несериозно".

Министър Красен Кралев пък заяви: "Кабинетът смята, че това е опит да се политизира темата, което в случая е нередно.

За да има прехвърляне на акции, трябва да има волеизявление от двете страни. Очевидно, от едната страна такова желание не е декларирано. Сами разбирате, че министър-председателят няма как да ги притежава. Премиер на която и да е държава не може да бъде собственик на спортен клуб. Борисов няма и моралното право. Събитията не са предизвикани от държавата, а от собствениците на "Левски". Смятам, че е редно акциите да отидат в привържениците на "Левски", които нееднократно са заявявали, че искат да вземат съдбата на клуба в свои ръце."

Диков попита дали след като Борисов не желае да приеме акциите, не може

той да остави папката в деловодството на МС и да получи входящ номер, че е предал пратката.

Севделина Арнаудова му отговори, че това не е възможно, след което му заяви:

"Може да вземете тези акции и да ги занесете в една друга балканска столица. Знаете много добре в коя."

Запитана от Диков

"защо премиерът се крие", Арнаудова отвърна: "Той не се крие и никога не се е крил.

Вие нямате предварителна уговорка с Борисов. Отказвам да бъда куриер между вас и премиера. Това е унизителен за феновете на "Левски" начин. Без да разбирам от спорт. Начинът е обиден. Не е сериозно тези документи да се изпращат през вас или когото и да било."

"При това положение аз нямам друг избор освен да ги върна там, откъдето съм ги взел - в "Нове холдинг", беше първият коментар на изпратения като куриер Сашо Диков. Минути по-късно той добави:

"Ако има нещо ненормално, ненормалното е касапският начин, по който правителството се разправи с бизнеса на Васил Божков, който няма нищо общо с една правова държава. За феновете на "Левски" е унижение да искат 3 млн. лв. от държавата. Аз изпълнявам молбата на Васил Божков да ги предам. Акциите вече са факт. Не съм говорил с Божков от години. Акциите за себе си няма да ги взема. Сега си е негова работа какво ще ги прави."

Рано тази сутрин в имейл до медиите досегашният собственик на "Левски" Васил Божков съобщи,

че ще връчи в 9:00 ч. акциите на футболния клуб в Министерски съвет. Той обяви, че премиерът Бойко Борисов е човекът, който трябва да поеме отговорността за бъдещето на клуба. Бизнесменът подчерта също, че именно Борисов носи отговорността за сегашното състояние на клуба. Ето и цялото изявление от "Нове холдинг" - компанията на Божков.

"Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение,

както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят "Левски" без други реални опции....

Като бивши мажоритарни акционери, неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на "Левски". Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК "Левски" за усилията и изключителния професионализъм през последната година.
Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет", се казваше още в имейла до медиите, изпратено от Божков.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...