Десните: Правителството да сформира икономически щаб - 24novini.bg

Десните: Правителството да сформира икономически щаб

Димитър Делчев призова правителството да направи икономически щаб Димитър Делчев призова правителството да направи икономически щаб
24.03.2020 | 13:00
(0 гласа)

Правителството трябва да сформира икономически кризисен щаб, който да разработва мерки за спасяване на бизнеса по време на икономическата и вирусната епидемии.

 

 

 

Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите

по повод изказването на министър-председателят Бойко Борисов, че ще разработи икономически мерки, чак когато стане ясна крайната дата на епидемията от Коронавирус.

Десетки хиляди фирми в България са принудително затворени, а според данните на Министерството на труда 1300 българи на ден остават без работа.

Отлагането на държавна помощ е равносилно на жервоприношение на малки и средни предприятия.

От партията предлагат Икономическият кризисен щаб да следи ефектите на епидемията върху бизнеса и пазара на труда,

да дава редовни брифинги заедно с Националния кризисен щаб и да предлага на Министерски съвет икономически решения за съхраняване на хилядите затворени компании.

„В момента бизнесът търси помощ, но няма към кого да се обърне.

Другите държави въведоха ваканция за осигурителни вноски, данъчни облекчения, преки инвестиции в малки и средни предприятия, замразяване на вноски по кредити, а българските управляващите отлагат“, се казва още в позицията ДБГ смятат, че не е справедливо само бизнесът и работещите в частния сектор да „плащат сметката“ на епидемията.

Те предлагат отмяна на увеличението на заплатите в държавната администрация

и извършване на постоянно обещаваната от ГЕРБ оптимизация на държавните служители, за да има средства за справяне с кризата.

В позицията се казва още, че епидемията не може да бъде оправдание за отмяна на основни човешки права и България не трябва да иска дерогация от Европейската конвенция за човешки права.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...