Гешев нареди спецнадзор по разследванията за къщите за гости - 24novini.bg

Гешев нареди спецнадзор по разследванията за къщите за гости

Главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор над разследванията на къщи за гости, изградени с европари. Главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор над разследванията на къщи за гости, изградени с европари. Архив
09.01.2020 | 21:56
(0 гласа)

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат под специален надзор 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз, съобщават от държавното обвинение.

 

 

Разследванията по тези престъпления са свързани с финансирането на изграждането на т. нар. къщи за гости.

Гешев е дал указания на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор от април 2019 година започнаха проверки на общо 746 къщи за гости, изграждането на които е финансирано със средства от Европейския съюз. 

До момента на територията на страната за образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде финансирано с еврофондове изграждането на туристическите обекти. 

Най-много са тези в Софийска градска прокуратура – 11. В Окръжна прокуратурата-Монтана са 3, Велико Търново-2 и по едно в окръжните прокуратури на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Плевен, Силистра и Варна.

По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

От държавното обвинение уверяват, че главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за този тип престъпления.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...