Скандал! Как БФС даде милиони за доставка на екипи от Афганистан - 24novini.bg

Скандал! Как БФС даде милиони за доставка на екипи от Афганистан

Държавата дала пари на БФС, а те доставяли с тях футболни екипи за децата от... Афганистан... 3 години Държавата дала пари на БФС, а те доставяли с тях футболни екипи за децата от... Афганистан... 3 години
21.11.2019 | 11:20
(0 гласа)

Точно 5,5 млн. лв. е отпуснала държавата на Българския футболен съюз за развитие на детско-юношеския футбол между 2015 г. и 2018 г.

 

 

Разследване на bTV показа снощи как БФС е харчил тези милиони за детски спорт чрез схеми с хотели на свързани лица.

Оказва се, че децата от отборите са настанявани срещу 75 лева на ден в хотели на съпругата на Лечков и на други членове на ръководството на БФС в явен конфликт на интереси, но самият Лечков отрече да има нещо неморално в това.

В същото време екипът на bTV успя да получи оферти от подходящи за спортни лагери хотели у нас на цена от 45 лева на дете на ден, при същите изисквания за терени, спортни бази, спа, игрища и здравословно хранене. Така се установи поне двойно завишаване на парите за настаняването на децата от отборите на спортинте лагери от последните 3 години.

В разследването се показваше и договор за доставка на спортни екипи, сключен с.... афганистанска фирма,

но афганистанският гражданин, уж подписал договора, твърди, че не знае за такова нещо.

За три години министерството отпуска на БФС малко над 1 милион лева за футболни екипи.

Красен Кралев и доскорошният президент Борислав Михайлов подписват три договора, всеки за по 336 000 лева. Седмица след първия договор Борислав Михайлов подписва споразумение за доставка на 11 200 футболни екипа плюс близо 1800 топки.

Името на дружеството, което според документите е доставяло екипировка за малките футболисти, е "Белал Сохайб". Фирмата е създадена от двама афганистански граждани, с постоянен адрес град Мазар-и-Шариф – Афганистан.

Мазар-и-Шариф е размирно място, което от десетилетия попада ту в ръцете на талибаните, ту в ръцете на техните противници.

Питаме Българския футболен съюз защо се е спрял на този доставчик за доставка на екипировка.

Ето какво каза заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов:

– Наименованието "Белал Сохайб" говори ли ви нещо?
– Не, какво е това?
– Това е дружество, ваш партньор, на което сте платили 335 000 лева за футболна екипировка. Как го избрахте това дружество, то няма интернет сайт?
– Изпращаме писма-покани. За съжаление, големите фирми не проявяват интерес, защото цените са много ниски.

В договора между "Белал Сохайб" и БФС пише, че цената на един екип, който афганистанските граждани ще доставят, е 25 лева с ДДС.

Четири години по-късно, в рамките на един работен ден и след няколко телефонни разговора, екипът ни успя да се сдобие с оферта за доставка на италианска спортна екипировка на цена по-ниска от онази, на която договор са сключили БФС и „Белал Сохайб”, разказа репортажът на bTV.

Офертата, която получихме от българския представител на италианската марка, е по-евтина – 22 лева с ДДС. На въпрос какво показва пазарният им сондаж, Антон Попов отговори:

„Значи, искам да ви кажа, нещо явно не ме разбирате. Ние работим по документи, явяват се фирмите, правят си заявка, има комисия, която одобрява проектите”.

През 2016 г. и 2017 г. държавата отпуска още 672 000 лева за екипировка.

Следващите два договора на Футболния съюз са идентични по текст с първия, фактурите и адреса на изпълнителя също. Разликата е, че се появява ново дружество – „Космос кидс 2013”. И двата договора са подписани също от афганистански граждани.

На адреса на дружеството, който е посочен в договорите и е бил актуален тогава, откриваме една от жените, подписала като управител договора за втория транш от 336 000 лева – Мария Хакимзада.

– Спомняте ли си кога подписахте договора с БФС за доставка на футболни екипи?
– Ние нямаме такъв договор.
– Нямате договор с БФС?
– Не, не.
– Дали сте подписвала вие договор с…?
– Аз лично, не! Не, не.
– Как ще се почувствате, ако разберете от новините, че вашият подпис стои под договор за 350 000 лева?
– Не, не е така,

се казваше от участниците в репортажа.

 

Така за 3 години Футболният съюз е платил за доставката на 33 600 екипа.

Според Националната статистика момчетата на възраст между 10 и 14 години в цялата страна са малко над 170 000, т.е. за всяко пето момче у нас е купен футболен екип.

Зам.-изпълнителният директор на БФС Антон Попов е категоричен, че няма злоупотреба с парите на българския данъкоплатец, когато БФС ги е харчело.

Никифор Никифоров, който е собственик на малък детско-юношески футболен клуб край София твърди обратното – не е получавал никакви екипи от БФС.

– Като си говорите с други колеги, треньори, собственици на клубове, чували ли сте да са се раздавали такива дарения?

– Поне сред моите познати, клубовете от региона и първенствата, в които играем – не. Аз си го обяснявам с пренасочване на средства, грубо казано - кражба,

заяви президентът на ФК „Легия”, Рударци.

В следващите дни очаквайте – как и къде са харчени държавните пари за лагери на юношите. И колко е платил Футболният съюз за наем на тренировъчни игрища за европейското първенство до 17 години, анонсира още от разследването си телевизията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...