Проверяват федерацията по бадминтон заради сестри Стоеви - 24novini.bg

Проверяват федерацията по бадминтон заради сестри Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви няма да се състезават за България Габриела и Стефани Стоеви няма да се състезават за България снимка: Фейсбук
21.05.2019 | 21:59
(0 гласа)

Най-добрите български състезателни по бадминтон обявиха в социалната мрежа, че вече няма да се състезават за България.

Габриела и Стефани Стоеви са най-добрата българска двойка в този спорт и са донесли на страната ни единствения медал от Европейско първенство.

В официалната си позиция те заявяват, че вече не могат да търпят арогантността и пренебрежението, което председателят на Българската федерация по бадминтон Володя Златев показвал към тях.

Той им заявил, че няма предвидени пари за тяхната подготовка, въпреки че следват сериозни турнири като Европейски игри, Световно първенство и Олимпийски квалификации.

Двете тренират от години във Франция, тъй като у нас условията не са подходящи и доказаха, че България има място сред най-добрите в бадминтона, но от днес вече няма да облекат фланелките с надпис на родната си страна, нито ще звучи българският химн след победите им.

Стотици хора са коментира позицията им като преобладават положителните оценки за решението им. Редица потребители изтъкват, че у нас условията за спорт не са добри за развитие на професионални спортисти на високо ниво, а българите печелят медали с цената на лишения и трудности, които опонентите им нямат. 

Малко след като двете публикуваха позицията си Министерството на спорта обяви, че

министър Красен Кралев е наредил цялостна проверка на Българската федерация по бадминтон и изразходването на средствата.

В позицията на министерството се посочва, че Кралев е опитал да ги убеди да не свалят българския флаг от екипите си, но те са били категорични в решението си. 

Ето цялата позиция на Габриела и Стефани Стоеви, публикувана в официалната им страница във Фейсбук:

 

„От много години и въпреки огромните трудности, които срещаме ние тренираме и работим усърдно, за да може да популяризираме бадминтона в България, както и да покажем на целия свят, че две българки могат да бъдат голяма сила в елита на бадминтона. Ние живеем и тренираме във Франция, далеч от нашите родители, приятели и колеги, за да се подготвяме максимално добре. През годините изтърпяхме огромни лишения, които не трябва да изпитва никой атлет, а още по-малко елитен шампион.

През последните години постигнахме много и с малкото, което получавахме. Искаме да информираме всички вас, че взехме много трудно решение за нас и за нашето бъдеще, но не можем повече да мълчим и да се преструваме, че всичко е наред. Всички знаете, че тази година има Европейски игри, Световното първенство и квалификационен цикъл за Олимпиадата през 2020. Искаме да ви информираме, че от няколко години ние, нашите родители и треньора ни се сблъскваме с непосилни за нас проблеми, които ни причинява „Българска Федерация Бадминтон“, но през последната година нещата станаха крайно нелицеприятни и нетърпими и ние се предаваме.

Борихме се, опитвахме се да популяризираме бадминтона, успяхме да докажем, че България може да бъде голяма сила в бадминтона на жени - двойки

и накрая председателят на българска федерация по Бадминтон г-н Володя Златев ни каза, че ние нямаме предвиден бюджет и не ни се полагат никакви средства за подготовка - нещо, което в последствие се оказа лъжа и лично министър Красен Кралев потвърди пред нас, че това не е истина.

Обидно е председателят на федерацията ти да каже, че единствената Европейска титла в историята на българския бадминтон - нашата, се сравнява с републиканска титла и, че бюджетът, който е целеви и ни се полага заради успехите ни през изминалата 2018 г. се дава на други състезатели. Проблемът в никакъв случай не е само с финансирането. Ние сме се справяли винаги с това, което имаме. Проблемът е в цялостното отношението на „Българска Федерация Бадминтон“ и особено на г-н Володя Златев към нас през последните години и особено през последната година.

Изключителна арогантност, пренебрежение и откровена неприязън. Това отношение е причината за нашето решение и за настоящото обръщение.

Крайно несправедливо е бюджетът, който Министерство на Спорта е изплатил на „Българска Федерация Бадминтон“ за нашата подготовка да изчезва, незнайно къде и на нас да се казва, че нямаме предвиден бюджет.

Несправедливо е след толкова много резултати, ние да продължаваме да си финансираме сами турнирите в Европа и в Азия при положение, че министерство на спорта е предвидило и изплатило бюджет за нашата подготовка на „Българска Федерация Бадминтон“.

 

Не е честно да отказваш да говориш с родителите ни, защото не си признавал пълномощното, което сме им дали за валидно. И точно заради това неуважение и тази гавра с нас, която продължи достатъчно дълго време, ние взехме трудното решение, че няма да се състезаваме под българския флаг от тук насетне. Ще се откажем от нашите мечти (Европейските игри , Световно първенство и Олимпиада), защото не искаме повече да бъдем унижавани. Унижавани са и нашите родители. Бадминтонът е нашата работа, нашия живот и това решение въпреки, че е изключително тежко, може би единственото възможно.

Ще има хора, които ще кажат, че сме предатели и изоставяме нашата страна, но това не е така. България винаги ще бъде нашата страна, нашият дом и винаги ще сме благодарни за невероятната подкрепа, която получавахме, но трябва да разберете, че ако не се откажем сега и не бъдем чути, много други спортисти ще бъдат на нашето място. Благодарим на министерство на спорта и на министър Красен Кралев за подкрепата през годините.

Искаме да ви информираме, че сме упълномощили адвокат, който е подал сигнал в прокуратурата относно конкретни факти и действия на лица от „Българска Федерация Бадминтон“, които по оценка на нашия адвокат съставляват престъпления. За последното миналата седмица сме уведомили лично министър Красен Кралев и очакваме Министерство на спорта да окаже пълно съдействие на компетентните органи."

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...