Балканите домакин на Евроволей 2021 и Еврофутбол 2028 - 24novini.bg

Балканите домакин на Евроволей 2021 и Еврофутбол 2028

25.02.2019 | 20:32
(0 гласа)

Днес спортните министри на България, Румъния, Сърбия и Гърция се срещнаха в София, за да обсъдят домакинството на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 година, както и кандидатурите за Европейското по футбол през 2028 и Световното през 2030 година.

 

Министър Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей са обсъдили сключването на Меморандум за разбирателство между правителствата, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Европейското първенство през 2028 и Мондиал 2030.

 

Очаква се меморандумът да бъде подписан през април на работна среща на спортните министри в Солун.

Според президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов инфраструктурата у нас е най-зле от всички останали балкански държави, с които България ще кандидатства за домакинство за спортните форуми.

През април спортните министри ще трябва да имат яснота кои ще са градовете, които ще кандидатстват за домакинство, а до края на годината и правителстват ще трябва да вземат решение за кандидатстването. 

Според специалисти е малко вероятно Балканите да спечелят домакинството, тъй като през 2030 година се навършват 100 години от първия подобен форум, организиран от ФИФА и по всяка вероятност ще се проведе там, където е започнал форматът – в Уругвай.

 

Предстоящото Европейско първенство по футбол през 2020 година ще е първото, което няма да се провежда в една страна, а в цели 12 страни – Азербайджан, Англия, Шотландия, Ирландия, Германия, Дания, Италия, Русия, Холандия, Румъния, Унгария. Финалът ще е на стадион „Уембли“ в Лондон. Самото първенство ще се проведе от 12 юни до 12 юли. Поводът за различния формат е честването на 60-ият „рожден ден“ на Европейското първенство.

Не е сигурно дали УЕФА ще продължи формата в няколко страни. Подобен подход предприеха от Световната и Европейската волейболни ферерации и това дава реултат засега, тъй като повече хора имат възможност да наблюдават спорт от висока класа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...