ГДБОП: Борба с организираната престъпност или борба с журналистите - 24novini.bg

ГДБОП: Борба с организираната престъпност или борба с журналистите

ГДБОП има нужда от доверието на гражданите, въпреки че не си извини за гафа с ареста на журналисти ГДБОП има нужда от доверието на гражданите, въпреки че не си извини за гафа с ареста на журналисти Кадър: bTV
16.09.2018 | 12:11
(1 глас)

Вчера шефът на ГДБОП тръгна на борба с журналистите от ТВ екрана на bTV. ”Гледаме тъп филм с измислен сценарий… Не създаваме ли усещането у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти”. Това каза Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, пред bTV, по повод скандала с ареста на двамата журналисти - Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биро от румънския разследващ сайт, станал в четвъртък през нощта.

 

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов дори поздрави полицаите, задържали журналистите, и каза, че МВР не дължи никакви извинения по случая.

 

Изпратен в телевизията да защити гафа на управляващите, той, разбира се, трябва да изпълни заповедта. Но въпросът тук е

дали и ГДБОП се борят срещу организираната престъпност в тази държава или срещу... журналистите.

И дали подлежат на тестове за интегритет, т.е. за почтеност, както редовите държавни служители. Или у нас ГДБОП и МВР, а и институциите като цяло, са безгрешни по презумпция, а грешащи са само гражданите и журналистите.

И ГДБОП, и МВР, и правителството, и всички техни близо 800 институции се издържат от същия този гражданин, на който шефът на ГДБОП не смята, че дължи извинение. А това е лош знак - знак, че

вместо с организираната престъпност ГДБОП се обърка и излезе да се бори с... гражданите. И в частност,  с журналистите.

Това че Спиридонов защити дейтствията на полицаите по случая и ги определи като професионални е неговата локална реалност, в която над него ими министър, политическо ръководство, депутат Цветан Цветанов и премиер Бойко Борисов.  Но това че световните медии написаха, че у нас се задържат с белезници журналисти, разследващи корупция във висшия ешалон на властта, и то по финансиран от ЕК проект, е истинската, неизмислената реалност.

Горчива. И вече накъртваща дори и на тези, които не гледат телевизия и шеф на ГДБОП в нея рано сутринта в събота.

Дори те чуха

"Няма да се извиним". Така говореше и Волен Сидеров, като нахлу в НАТФИЗ. И Орешарски, като сложи за шеф на ДАНС Делян Пеевски. И Борисов - за загиналите край Своге 17 души, сред тях и дете.

Властта, независимо кой я оглявява у нас, ГЕРБ или БСП, не вижда защо да се извини на гражданите. Т.е. не вижда да е сгрешила. На властта й трябва огледало да се види в него.

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване, финансирано от ЕК, за корупция по високите етажи на властта. Двамата журналисти са се опитвали да спасят от унищожаване счетоводни документи, които според сайта "Биволъ" са свързани с корупционна афера на компанията "Джи Пи Груп" с длъжностни лица и политици на високи постове. От фирмата отрекоха да са замесени.

Вчера

президентът Радев, мълчащ по случая трети ден, се скара на медиите, че го питат какво мисли за скандала,

понеже самите медии били мълчали. Мълчат, господин президент, защото собствениците им така искат. А не защото журналистите имат избор. А президентът на коя страна е, също е резонен въпрос. От вчера.

В държавата на Борисов, Пеевски и Радев медийната собственост се шепне по кюшетата, а не е прозрачна и регистринана, както в онези 110 държави, които ни водят по свобода на словото. Иначе, да, това зависи и от президента Радев, който има прожектор да осветява корупцията, както сам заяви, но и от премиера Борисов, и от парламентарните партии ГЕРБ, БСП, ДПС и "патриотите" - мълчащи от години за

регистър на медийната собственост и финансовата издръжка на медиите.

Журналистът Димитър Стоянов разказа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор и беше категоричен, че това е нарушение на техните права. ”Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа са били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме”, допълни той. Той посочи, че най-вероятно ще търси защита на нарушените си права по съдебен път.

Не чухме и министърът на правосъдието Цецка Цачева да изрази мнение подкрепя или не ареста на журналисти по този начин - тя е юрист и десен политик.

Не изразиха становище и главният прокурор Цацаров и неговият заместник - Иван Гешев, който ръководи спецпрокуратурата, така усърдна в акциите напоследък срещу Миню Стайков, Ветко Арабаджиев, Десислава Иванчева.

Не каза нищо и не се сезира и Антикорупционният орган на Пламен Георгиев - нов орган, на който одобрението на гражданите също му трябва, за да не се породи нервност в обществото, че воля за битка срещу коупцията има и май само на хартия.

Не чухме да осъди ареста на журналисти нито един министър или вицепремиер.

Нито премиерът Борисов каза дали одобрява или не действията на ГДБОП и МВР, дали са сгрешили или не, дали да се извинят или не, дали неговите институции ще проверят твърдениета за "Джи Пи груп" и унищожаването на доказателства за корупция.

И нито един от тях не съобщи къде са документите и не пожела да ги изземе, съхранява, охранява. В името на народа.

Шефът на ГДБОП контрира в bTV: ”Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”.

Премиерът одобрява усърдното изпълнение на заповеди от Спиридонов, но пет от водещите световни медии не го одобриха. Медиите грешат, а премиерът и Спиридонов са прави ли?

Спиридонов беше категоричен, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. А от "Биволъ" отговориха, че спасените документи са вече в Румъния, понеже в България не е съвсем сигурно, че ще бъдат спасени.

Арестуваният журналист Димитър Стоянов, чието има обиколи световните медии за по-малко от 2 часа, назова проблема:

”Очевидно е, че няма воля да се разследва корупцията по високите етажи на властта.

Много възможно е този случай да затихне като много други”, смята разследващият журналист. ”Какво точно нарушение бяхме извършили, ходейки по път и виждйки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти”, каза от своя страна Димитър Стоянов. Премиерът Борисов не е опровергал това твърдение. Втори ден.

”Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е ”чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, посочи Стоянов.

Според Спиридонов ”ГДБОП е действала както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е”, каза Спиридонов и така сам потвръди липсата на координация между службите на терен.

Но изпълни задачата -

да не се извини на гражданите.

И да оглавява ГДБОП в служба на... кого? Защото ако е в служба на гражданите, тяхното одобрение и доверие са му нижни не само на Ивайло Спиридонов и ГДБОП. Но особено на Бойко Борисов и правителството.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...