Ралица Агайн пред парламента: Подавам оставка, но няма пропуски на КФН - 24novini.bg

Ралица Агайн пред парламента: Подавам оставка, но няма пропуски на КФН

Ралица Агайн: Подавам оставка, няма дъмпинг на цените на "Олимпик", не е имало пропуски на КФН Ралица Агайн: Подавам оставка, няма дъмпинг на цените на "Олимпик", не е имало пропуски на КФН
22.08.2018 | 20:48
(0 гласа)

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка току-що пред парламента. В момента тече изслушването на Агайн от депутатите, в което тя ги запознава с мотивите си и доклада си като заместник-председател по повод фалита на кипърския застраховател "Олимпик", от което пострадаха над 200 хиляди българи.

 

Агайн заяви пред депутатите, че предстои заседание на съда в Никозия, след което ще може да се вземе решение как да се помогне на пострадалите българи.

Българският гаранционен фонд е този, който ще плаща, ще определя размера на обезщетенията, и пред него трябва да се депозират заявленията на потърпевшите, обясни тя, но уточни, че това може да стане след решението на съда в Кипър.

Нашият обезпечителен фонд е създаден по мое предложение и той не е част от европейско законодателство, тъй като ЕС изобщо няма такова общо законодателство.12 държави в ЕС изобщо нямат такива фондове, каза тя и посочи, че в тези държави при фалит на застраховател няма кой да плати обезщетения на пострадалите.

Механизмите на ЕС не допускат местен регулатор да забави, спре или откаже регистрация на застраховател от друга европейска страна на територията си. На това основание "Олимпик" започва работа у нас от 2009 година. До 2 месеца след заявлението му, той може да започне да оперира, дори ние да не дадем становище или разрешение - няма такъв режим на разрешение, обясни тя. По същия начин и всеки български застраховател може да работи по този режим във всяка държава от ЕС - уведомява и започва, обясни правилата Агайн.

"Олимпик" са регистрирани от Кипърския регулатор. За тяхната дейност имаме 7 жалби и сигнали от последната година, което е малко на фона на 10 % пазарен дял на "Олимпик", каза Агайн. Наложили сме им глоби над 30 хиляди лева, но това не е значителна сума. За сравнение: общо за около 1,7 млн. лева имаме наказателни постановления за миналата година, а за тази - до тук - за около 1,2 млн. лева. Т.е. на този фон глобите на "Олимпик" не са значителни, а пропуските са отстранени, заяви Агайн.

Няма дългосрочен дъмпинг за този застраховател, категорична бе тя също относно твърденията за по-ниските цени на техните застраховки и каза, че има недостиг на застраховки, откъдето идва и по-високата цена, както и от тълкувателно решение на Върховния съд от преди две седмици, според което се увеличава кръгът на лицата, които биват обезщетявани при смърт, в това число и при катастрофа, което пък увеличава цената на риска.

618 застрахователя има в момента у нас, каза Агайн.

По думите й, в 12 държави изобщо няма законодателство за обепечителни фондове като наши. КФН не може да сложи таван на цената на застраховките, но сме писали до застрахователите да актуаизират цените си така, че да са в състояние да поемат рисковете и да плащат обезщетения, като се наложи, категорична бе тя.

197 хиляди полици са сключени в България с "Олимпик", те са разсрочени, а за 29 хиляди души ще има щета от между 100 и 200 лева на човек, за останалите няма да има последици, защото те просто няма да платят последната си вноска, каза Агайн. Тяхната загуба е, че вече нямат действащи полици и трябва да сключат нови, посочи още тя.

Агайн обърна внимание, че няма фонд в ЕС, който да плаща обезщетения при такива казуси, защото няма такова общностно законодателство.

Които държави са решили проблема си с национален гаранционен фонд, както България, ще могат да поемат обезщетенията след фалит, каза Агайн.

Тя описа действията на КФН веднага след информацията от кипърския регулатор от 9 май 2018 г., че се отнема лиценза на "Олимпик". Според нея КФН е действала възможно най-бързо и е информирала на страницата си, заявила е в търговския регистър, последвало е публикуване в Държавен вестник, има решение на КФН за забрана за разпореждане с активи от "Олимпик" още на 10 май, каза Агайн и обясни, че после са следвали писма с кипърската страна, но за първи път е получена информация в самия ден 10 май, че предстои прекратяване на договорите на "Олимпик". Като причина се посочва купуването за над 50 млн. долара на бразилско застрахователно дружество, след което "Олимпик" изпада в неплатежоспособност.

КФН са изпратил запитване до ЕК какви са правомощията на българския регулатор и българския гаранционен фонд, като отговорът е бил, че българският регилутар като приемаща страна трябва да спазва законодателството и да предприеме реципрочни като кипърския регулатор действия.

Искам да ви уверя, че всичко, което съществува в европейското законодателство, а и в българското, е изпълнено стриктно от страна на КФН, но има 200 хиляди граждани, които ще понесат загуби заради прекратените си полици. Техните обезщетения ще бъдат изплатени, след процедурата по ликвидация в Кипър, по която да получат своите обезщетения от българския гаранционен фонд, каза Агайн.

Надявам се да приемете моята оставка, която днес внесох. Това е емоционален и морален акт на съпричастност към пострадалите, но КФН не е допуснала пропуски, нито има пропуск в нашето законодателство, каза в заключение Агайн.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...