Първан Симеонов: Отново има търсене на продавачи на надежда, но хората искат и стабилност - 24novini.bg

Първан Симеонов: Отново има търсене на продавачи на надежда, но хората искат и стабилност

12.08.2018 | 11:00
(1 глас)

24новини.бг разговаря с политолога Първан Симеонов за последното изследване на "Галъп интернешънъл", което показа, че голям процент от хората в България засичат фалшиви новини. Какво означава този бум на фалшивите новини за цялостното състояние на обществото, а и за политическата картина, разказва Първан Симеонов.

 

Интервю на Мария Попова

 

Г-н Сименов, по повод последното ви изследване, може ли да обясните как хората преценяват, че една новина е фалшива – търсят допълнително информация, нямат доверие на медията, която разпространява информацията или просто смятат, че не е вярна?

 

Всичко взето заедно. Ние потърсихме субективното мнение на хората дали в последните дни са се натъквали на информация, която смятат за фалшива или невярна в медиите и около 1,8 млн. души са останали с впечатлението, че ги лъжат. Това е знак за тревога, че има недоверие към медиите въобще. Две трети отговориха с не, но тези 34%, които потвърдиха, че са се натъквали на невярна информация, не са малко. На фона на 5,5 млн. пълнолетни българи, трайно пребиваващи в страната, 1,8млн. са много. Това е индиректно свидетелство за доверието към източниците на информация и публично циркулиращата информация у нас.

Как коментирате казуса с чумата и липсата на доверие у институциите, на която станахме свидетели –като реакция на дългото управление на ГЕРБ (малко като отношението към БКП преди 1990) или като разпад на държавността и доверието в обществото изобщо?

Всъщност недоверието към институциите е следствие на този бум от фалшиви новини и на дезинформация.

Резултатите от сондажа показаха, че голяма част от хората вярват в наличието на чумна зараза, но по-голяма част не вярват и съответно не са доволни от работата на институциите. Да открием това беше много неприятно за нас, защото идеята е, че зараза имаше и самият факт, че има много сериозно недоверие към информацията означава няколко неща. Първо, някой не е направил достатъчното да обясни и явно не беше станало ясно за населението, че има чума. Второ, не стана ясно дали е възможно изобщо институциите у нас да предприемат някакви мерки и да получат съгласието на обществото – да, неприятно е, но трябва.

Недоверието към официалните източници на информация, доведе до доверие в произволни, недобронамерени, недобросъвестни, откровено лъжливи конспиративни източници на информация. Не само не се вярва на информацията, която циркулира в конвенционалните медии, а се търсят алтернативни източници и се прибягва към откровена шарлатания. Така обществената мнителност води до още по-голяма обществена наивност.

 

Вашето изследване дава ли основания да смятаме, че в България може да дойде политик като Тръмп, който говори откровени неистини, но заради така или иначе увереността, че всичко е фалшиво, той да бъде избран?

Тази увереност, че много неща са фалшиви, кара хората с огромна лекота да прескачат към други фалшиви неща. В България политици, като Тръмп, идват отдавна. Имаме предимството, че това което американците сега виждат, ние го виждаме поне от началото на века. Постоянно идва някой продавач на надежда, който от името на народа ще маха старите. В следствие, 4 години по-късно, търсим да махнем него и да сложим някой друг нов и той най-накрая да представлява народа. Сега има голямо търсене за такива фигури и вероятно няма да липсват кандидати за ролята.

Имате ли предвид някой, който сега да дойде да продава нова надежда?

Кой ли не може да се вживее в тази роля. Това е начинът, по който се влиза в политиката в България - с много силен социален и национален патос, тази консервативна националистическа вълна, заляла целия западен свят и остра риторика от типа „няма леви и десни, има добри и лоши, ние сме добрите“.

ГЕРБ също дойдоха така, но те показаха, че такъв тип партии могат да се институционализират. Мнозина пробваха да влязат с такова говорене и да останат, като тях, но не успяха.

Част от обяснението на повишеното напрежение и скърцането със зъби е износването на материала, което се наблюдава при тях. Вече 10 години управляват страната и дори да бяха прекрасни, хората щяха да се озъртат за нови. Знаем, че никои от управляващите в България не са прекрасни.

 

Възможно ли е Слави Трифонов или Мая Манолова да са новите продавачи на надежда?

Всичко е възможно. Около тях има акумулиране на рейтинг и не само. Рейтинг се трупа лесно, но напоследък се търси едно друго качество в българския политически живот - сериозност, стабилност. Това има във фигурата на Мая Манолова. При всички положения се наблюдава обществено очакване към фигури като нея и Слави Трифонов да правят нещо.

Мнозина са чудесна опозиция, но българинът трябва да види другите варианти за управление. Точно затова печелят хора като Радев, които съчетават и двете – възможност за протестно гласуване и излъчват стабилност по някакъв начин.

Има подобряване на показателите в икономиката и някак си малко по-приглушено е желанието отново да се сменя радикално властта и да идва някой нов, защото все повече българи знаят, че има какво да губят и не им се играе с огъня.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...