Борисов пак стъпи на мината "Манолова" - майките и тя напуснаха преговорите - 24novini.bg

Борисов пак стъпи на мината "Манолова" - майките и тя напуснаха преговорите

Борисов пак настъпа мината "Манолова" - омбудсманът и майките напуснаха преговорите за закона им Борисов пак настъпа мината "Манолова" - омбудсманът и майките напуснаха преговорите за закона им
17.07.2018 | 15:32
(0 гласа)

С „брутални протести“ заплашиха недоволните майки на деца с увреждания днес и напуснаха работните групи по Закона за личната помощ с обвинението, че текстовете, които намират в закона, след престоя му в Народното събрание, нямат общо с техните предложения, видоизменени са и са "геноцид" спрямо хората с увреждания. Няма да участваме в геноцид спрямо хората с увреждания, категорични са те.

 

Освен протестният маратон на 30-ти юли, недоволните подготвят и мащабен протест през октомври, ако дотогава исканията им не бъдат удовлетворени. Така Борисов отново е очи в очи с истината, че точно спрямо майките не вършат работа отколешните му методи за работни групи, в чиято "говорилня" да потъне всеки разумен законодателен аргумент, за да стане, както ГЕРБ и той лично са решили.

 

Иначе беше съвсем очаквано, че майките на деца с увреждания се оттеглиха от работната група, занимаваща се с поправите в Закона за личната помощ, тъй като според тях институциите не целят реално изменение на сегашното положение, а копират текстове от досега действащия закон. Поради тази причина недоволните родители заплашиха с "брутални протести", но не казаха повече детайли.

В подкрепа на недоволството на майките се обяви за пореден път и омбудсманът Мая Манолова, която е и вносител на проектозакона в парламента. Текстовете на законопроекта са изготвени от нея и майките на децата. Манолова също обяви, че се оттегля от работната група, тъй като се подменя същността на предложеното от тях, а депутатите хитро и подмолно преписват стари законопроекти, за да не влязат в сила предложенията на майките.

В същото време в протестните действия се включиха родители от още един български град - Пловдив. Там майките на болни деца обясниха, че няма да излизат на палатки, но ще стоят пред местната община, докато не бъдат чути от кмета.

Припомняме, че Законопроектът за личната помощ беше внесен в парламента в края на миналия месец, като той предвижда 77000 души да получат такава лична подкрепа, вместо досегашните 11 хиляди и тя да се дава според индивидуалната оценка.

От екипа на Манолова бяха изчислили, че за целта са необходими допълнително 105 млн. лева през 2019 г. Очакванията бяха законът да се приеме до 31 юли, но майките попаднаха в машината на ГЕРБ на т.нар. "работни групи" - правят такива групи, за да се разводни разговорът по същество и да не се стигне до консенсус около предложеното от майките и Манолова.

Днешното оттегляне на майките от обсъжданията е знак, че правителството и лично Борисов загуби битката за доверието, че държавата под негово ръководство иска реално да положи усилия да подобри положението на хората с увреждания.

Малко след като стана ясно решението на майките, социалният министър Бисер Петков изрази съжалението си от напускането им на преговорния процес. Той обясни, че уважава тяхната позиция, но съжалява за оттеглянето им, тъй като още от началото те са станали катализатор на промяната в политиките спрямо хората с увреждания.

Петков уточни още, че към момента има работни текстове, а не готов законопроект, и на базата на разговори ще се стигне до съгласие. По думите му спорната точка в работата по законопроекта е каква да бъде индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и кой да я прави, но това по същество е духът на законопроекта на майките, т.е. проблемът е същностен и очевидно непредолим.

Преди днешното заседание на работната група част от организаторите на палатковия лагер в София се събраха пред сградата на Социалното министерство и заявиха, че така разписаните текстове са "геноцид спрямо хората с увреждания и те няма да участват в него".

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...