Никой няма да иска АЕЦ Белене без държавна гаранция - 24novini.bg

Никой няма да иска АЕЦ Белене без държавна гаранция

10.06.2018 | 18:20
(0 гласа)

Няма инвеститор, който да не иска държавни гаранции. Няма такова животно, което влага 20 млрд. и чака 20 години за връщането им. Когато управляващите говорят обратното, те заблуждават хората, заяви пре бТВ проф. Георги Касчиев, енергиен експерт, работил и по проекта за АЕЦ Козлодуй.

В подновяването на разговорите за проекта АЕЦ Белене видяхме финалния етап на нов съюз – ГЕРБ и комунистите, нов Отечествен фронт, коментира проф. Касчиев.

Поздравления на ГЕРБ за завиването от европейското към евразийското развитие и на избирателите им, че приемат ситуацията, добави иронично експертът.

В доклада на БАН, стр . 198 се казва, че до 2040 година нямаме нужда от АЕЦ „Белене“. Това е истината. Между професионалистите в енергетиката има консенсус, че такава централа не е необходима. Приоритетите са други, 18 експерти го написахме на управляващите. Но няма отговор.

Ако се случи АЕЦ Белене, енергийната система ще бъде изкривена. Изграждането на нова централа ще бъде мнго скъпо и не може да се изплати от цената на тока, категоричен беше той.

 

Въпросът за сеизмичността ще бъде поставен. Ще се намерят фактори в Европа, които няма да разрешат да се построи ядрена централа със сеизмичен риск за площадката. Един депутат от ГЕРБ каза, че има риск, но той бил добре пресметнат. Цялата почва под корпусите се изгребва, слага се възглавница от чакъл. Около нея се правят водонепропускливи завеси, дълбоки 16 метра. Отдолу се правят дренажни системи. Идва 2009 година и всичко се разрушава до основите. И се зарязва. Зимата тогава се наводни. Борисов застава там и каза, че това е гьол. До него е сеизмичната възглавница и тя беше наводнена. 1,200 млрд. долара бяха отчетени тогава, припомни проф. Касчиев.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...