39 жертви на катастрофи се губят между МВР и болниците - 24novini.bg

39 жертви на катастрофи се губят между МВР и болниците

Владимир Тодоров обясни, че 39 загинали изобщо не се водят в регистрите на МВР Владимир Тодоров обясни, че 39 загинали изобщо не се водят в регистрите на МВР
04.06.2018 | 13:13
(0 гласа)

МВР изкривява статистиката с пострадалите при катастрофи, ги обвини Владимир Тодоров от Института по пътна безопасност, предаде bTV. По думите му има 39 загинали при катастрофи за 2016 година например, които изобщо не са отразени в статистиката на МВР.

 

Налице е драстично разминаване в данните на здравното и на вътрешното министерство. Близо 7 хиляди са тежките катастрофи за 2017 г. Ранените са 8680, отчита МВР.

 

През спешната помощ обаче са преминали 11 216 души, показват регистрите на здравното министерство. МВР посочва с над 20%, или 2536 души, по-малко.

„За 2016 г. има разминаване с 39 загинали, не са отчетени. Информацията се събира от МВР, МВР само си я анализира и само предлага мерките”, каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

„Невинаги регистриран в спешния център значи пострадал, защото той е прегледан, установено е, че нищо му няма и си е тръгнал, но той се гледа като регистриран при катастрофа”, обясни Владимир Тодоров от асоциацията.

„Няма как ние като парламентаристи да вземем адекватни мерки за войната по пътищата, когато първоначалните данни са сгрешени и подвеждащи”, каза Георги Свиленски от БСП.

От ГЕРБ имат друго обяснение. „Болници и изобщо лечебни заведения, за да усвоят пари от пътеките, пишат, че определени хора са преживели катастрофа. Това е първата ни асоциация, имаме такива съмнения”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Пътни експерти апелират да се приеме единен стандарт за статистика при катастрофи. От вътрешното министерство не пожелаха да отговорят защо броят на пострадалите се разминава чувствително с този на здравното министерство. Мотивът за отказа е, че числата се нуждаели от сериозен анализ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...