Валери Симеонов поиска и ДДС за хазарта - 24novini.bg

Валери Симеонов поиска и ДДС за хазарта

17.05.2018 | 12:22
(0 гласа)

Ден след като хазартното лоби впрегна всички едър бизнес, медии, спортисти и знаменитости в заита на сега съществуващата уредба за лотарийните игри и стартира мащабна телевизионна кампания, вносителят на промените вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че дори е склонен на допълнителни мерки, в това число и налагане на ДДС върху хазарта. С това войната между него и хазартния бос Васил Божков се очаква да се разгорещи още повече, тъй като сега хазартът е освободен от ДДС. 

 

Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта, каза вицепремиерът Валери Симеонов след срещата си парламентарната група на "Воля" за внесените от негови депутати законопроекти.

 

От думите му стана ясно, че решението за данъка е в отговор на вчерашната кампания.

"Тази демонстративна кампания, въпреки че я очаквахме, преминава границата. Така че - каквото повикало, такова се обадило. Сега, най-вероятно при обсъждането на проекта в комисията за проекта, ще поискаме и налагането на съответните данъци за хазарта", каза Симеонов. 

Към момента НФСБ искат само ограничаване на агресивната телевизионна реклама и спиране продажбата на лотарийни билетчета в търговските обекти. 

Хазартът не плаща ДДС и така е в голяма част от европейските страни. В поввечето обаче той е обложен със специален по-висок данък, а в България с 15%, докато ДДС е 20%.

"Аз декларирах, че ще подкрепим всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта. В момента Българският спортен тотализатор е единственият законен източник на средства за българския спорт и е поставен в много неизгодно положение. Неговият периметър е изключително много ограничаван от 2012 г. досега. Той е загубил страшно много средства. Следователно и средствата за спорта са толкова драстично намалени", обясни Симеонов. Според него трябва да се помисли за изискване частните хазартни оператори да заделят средства за спорт.

Симеонов сравни призива на актьора Захари Бахаров към народа да спаси националната си лотария като стадо акули, които призовават да не се посяга върху мечтите на младите рибки.

 

"Съпротивата беше очаквана. Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа, са я очаквали. Би трябвало да са я поставили предварително в разчетите и след като категорично казаха, че ще подкрепят Закона за хазарта, очаквам това да стане", каза Симеонов.

Засега и ГЕРБ, и БСП вече обявиха, че ще подкрепят ограниченията за лотарийните игри, но това беше преди кампанията на Национална лотария. Анализтори коментират, че това дали премиерът Бойко Борисов ше клекне пред хазартното лоби е лакмус за управленската му мощ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...