Защо има два протеста на хората с увреждания? - 24novini.bg

Защо има два протеста на хората с увреждания?

11.04.2018 | 14:02
(1 глас)

Днес беше съобщено, че има протест на хората с увреждания. Всъщност обаче протестите по темата са два - на национално представените организации и на други организациии на майки на деца с уреждания, които не членуват в определяните от тях като казионни структури. Публикуваме мнение на една майка, според която преговарящите с правителството не отразяват нуждите и исканията на хората с проблеми: 

 

В рамките на три години се проведоха пет национални протеста на родители на деца с увреждания и възрастни с увреждания, предстои шести.

 

Преди всеки протест, организаторите предоставяха конкретни предложения за реформи в политиките насочени към хората с увреждания. Реформи включващи:

1. Изчерпателен електронен регистър на децата/лицата с увреждания, по заболявания.

2. Въвеждане на Индивидуална оценка на потребностите на деца/лица с увреждания.

3. Достъп до образование;

4. Достъпно и качествено задавеопазване, достъп до терапия и рехабилитация, както и реформа в Медицинската експертиза 

 

5. Закон за Личната помощ.

6. Реализиране на Плана за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и подписването на Факултативния протокол към Конвенцията и т.н.

Пет поредни протеста и 3 години борба, очаквахме протестиращите днес Национално представени организации да бъдат с нас и до нас, защото в устава на всяка от тях е отбелязано, че работят и получават ежегодно субсидии, за да защитават и гарантират правата на деца/ лица с увреждания. Не само , че не бяха до нас и с нас, а когато обявихме дата 18-ти април за 6-ти национален протест на 1 февруари, те изчакаха месец и през март обявиха дата 11-ти април, седмица преди нашия протест, отново ден сряда и на същото място ,за което е обявен нашия протест.

Не разбираме защо разделиха хората, защо паралелен протест, защо не ни потърсиха, защо различна дата, защо в същия ден от седмицата, час и място?

Обявихме в социалните мрежи, че ги призоваваме да се обединим , но явно приоритетите им се разминават с нашите , никой не ни потърси

Днес чухме как призовават от трибуната на протеста:  Искаме образование, асистенти и работа.

Ние нямаме отговор на въпроса, защо не ги искат с нас!

Знаем само, че ние сме родители, близки и хора с увреждания и нашите искания са продиктувани не от интерес за ежегодните субсидии, а само и единствено от желание за достоен живот, желание за политики, следващи европейските ценности.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...