Елена Йончева поиска разследване на Борисов в Брюксел - 24novini.bg

Елена Йончева поиска разследване на Борисов в Брюксел

Eлена Йончева поиска разследване на Борисов в Брюксел Eлена Йончева поиска разследване на Борисов в Брюксел
26.07.2020 | 17:00
(2 гласа)

Българският евродепутат Елена Йончев поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж, който звучи като премиера на България Бойко Борисов и обещава да я „изгори“, съобщава The Guardian.

 

 

 

Елена Йончева, бивша журналистка, която е участвала в кампания за разкриване на корупция в правителството,

заяви, че главният прокурор трябва да проучи седемминутния запис, който е чут от над милион българи, тъй като е публикуван анонимно в YouTube и други социални мрежи.

Борисов постави под въпрос автентичността на лентата, за която се предполага, че е записана през април, като посочи, че това е „дълбока фалшификация“, която е работа на имитатор.

Борисов каза, че няма да иска разследване, защото "няма такова нещо като лоша публичност".

„Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен“, съобщи Елена Йончева от Брюксел.

Пред БНР Йончева заяви, че „безспорно се доказа, че записът е истински и това е гласът на г-н Борисов“: „Записът показва, че в България няма разделение на властите и се управлява от един авторитарен човек, който просто си поръчва по телефона коя частна фирма да бъде ударена и кой политически опонент да бъде изгорен. Това се възприема изключително сериозно в Европа и моята задача в Европейския парламент е да дам максимално гласност за това как се управлява в България, както в ЕП, така и на западноевропейските медии“.

„Важно е европейските лидери, когато застанат до Борисов, да се чувстват политически компрометирани до него.

Те знаят какво представлява българският премиер и имат достатъчно информация. Но ние трябва да направим тази информация публична с безспорни доказателства. Така че подкрепата за Борисов от десницата (Европейската народна партия – б.р.) вече да не бъде факт“, каза още Елена Йончева.

Според нея е цинично лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер да подкрепя Борисов за „успехите му в борбата с корупцията“. И подчерта, че анализът на записа е направен по нейна инициатива от американската лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), с която работи и Министерството на правосъдието на САЩ, с ФБР, и анализите на тази компания се използват от американските съдилища. „Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на г-н Борисов и вътре няма никакви следи от монтаж. Записът е автентичен“, подчерта евродепутатката. /БНР

Припомняме, че съвсем скоро Борисов трябваше да отрече обвиненията за участие в международно пране на пари, след като испанският вестник El Periodico съобщи, че каталунската полиция го разследва заради твърдения, първоначално изпратени от Йончева. Става дума за къща в Барселона, свързвана с Борисов и бивша манекенка, за която от собственика на тенис-клуба, в който тренира Борисов, са купени къщата, скъп автомобил и бутик.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...