И Царят се възмути от чакъла и багерите до Рилските езера - 24novini.bg

И Царят се възмути от чакъла и багерите до Рилските езера

И Симеон Сакскобругготски се възмути от багера и чакъла до Рилските езера И Симеон Сакскобругготски се възмути от багера и чакъла до Рилските езера
04.07.2020 | 10:52
(1 глас)

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски коментира казуса с Националния парк "Рила", където багери насипват чакъл по пътеките към Седемте рилски езера. По-рано министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро и премиерът Борисов се скараха кой е виновен за чакъла, платен по оперативна програма "Региони в растеж".

 

 

Сакскобургготски обаче написа за багерите край Рилските езера, че това е "кощунство и некомпетентно поведение !"

Ето какво пише още бившият премиер:

"През изминалия уикенд Царицата и аз се разходихме в Рила. Търсехме почивка сред хубавата ни природа. Боровец – един световен планински курорт. Горските пътеки.

 Фейсбук

Но вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас!

И то не къде да е, а точно над самия курорт – пътя от Боровец в посока хижите „Марица“ и „Заврачица“! И думата „път” е силно казано. Това се казва в позиция на бившия премиер на България Симеон Сакскобургготски, предаде БГНЕС.

„Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал. Достъпен е, и то трудно, единствено с високопроходим автомобил! На никакво разстояние от престижен курорт, който трябва да обслужва и хижи и да бъде достъпен за туристи и планинари. Не мога да си обясня как е възможно подобно безхаберие или мързел от страна на хората, които са отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила.

А същевременно ставаме свидетели на какво?

Много средства се дават за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината! Кощунство и некомпетентно поведение. Дано да не се превърне в нова „подпорна стена” или асфалтов път. Обиколил съм доста планини в Европа и такова чудо не бях видял“, казва още Симеон Сакскобургготски.

Според него, ако за видените наскоро багери в Рила е необходимо да се намери работа – да ги пратят да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата.

В същото време Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите да извърши незабавна проверка - каква е причината в Национален парк "Рила" да е имало тежка строителна техника.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...