Протест в София и други градове за спиране на бетона - 24novini.bg

Протест в София и други градове за спиране на бетона

Зелен протест премина през София, Варна, Бургас и други градове. Хората искат спиране на бетона Зелен протест премина през София, Варна, Бургас и други градове. Хората искат спиране на бетона
26.06.2020 | 09:12
(0 гласа)

Протести в защита на околната среда се проведоха в редица градове на страната. Недоволните демонстрираха срещу предложения на управляващите за промени в Закона за биологичното разнообразие. Според тях поправките ще отслабят европейската екологична мрежа „Натура 2000”, от което ще последва ново, масирано застрояване на Черноморието и защитените местности.

 

 

„Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене

в Народното събрание. Нека ги спрем! Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу всички промени в закона, касаещи екологичната мрежа "Натура 2000"", обявиха организаторите на протеста, сред които са неправителствените организации "За да остане природа в България", "Зелени закони", "Да запазим Корал", "Риболовен клуб Балканка" и "Да спасим Кресненското дефиле".

„Това, което най-много ни притеснява, е че от години ставаме свидетели как Законът за биологичното разнообразие,

вместо да се спазва от институциите, бива нарушаван повсеместно.

Ние постоянно обикаляме по реките на България. Реките биват ровени, пресушавани, разоравани, а крайбрежната растителност – изсичана, а за това няма наказани. За съжаление, бъдещите промени в Закона за биологичното разнообразие се опасяваме, че не предвиждат решаване на тези проблеми, а точно обратното“, коментира Иван Пандъков от „Балканка“, цитиран от bTV.

В София гражданите проведоха шествие, което тръгна от от паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша", премина по булевард "Цар Освободител" и накрая стигна до площад „Народно събрание“, разказва БНР. “Протестираме против безобразията спрямо българската природа, в частност Черноморието. Природата е нещото, което българите ценят най-високо във всички социологически проучвания“, цитира протестиращите държавното радио.

Демонстриращи граждани излязоха и в Русе, Бургас и Велико Търново. 

"Не можем да останем безучастни, когато нашата държава по този начин се продава, разорава, разкопава и бетонира“ и „Бунтува ме това, че вече в България няма правила, няма конституционен ред, няма и закони“ - това можеше да се прочете на лозунгите, които издигнаха недоволните от отношението на управляващите към околната среда.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...