Иван Кръстев: Ковид-19 ни напомни, че сме смъртни - 24novini.bg

Иван Кръстев: Ковид-19 ни напомни, че сме смъртни

Иван Кръстев е един от 100-те най-влиятелни мислители на нашето време Иван Кръстев е един от 100-те най-влиятелни мислители на нашето време
25.05.2020 | 11:00
(1 глас)

Пандемията с COVID-19 ни напомни за нашата смъртност като хора. Това заяви политологът Иван Кръстев, който от години работи в Австрия, пред bTV.

 

 

Политологът е определен през 2008 г. от списание "Форийн полиси" като един от стоте най-влиятелни интелектуалци в света.

По време на кризата той завършва новата си книга "Утре ли е вече?"

По думите му, модерният човек не мисли за смъртта,а неизвестността около COVID-19 е разбила представите на хората, че живеят в подреден и ясен свят.

Според Кръстев пандемията ще промени нашия свят, затова е избрал за заглавие на книгата си „Утре ли е вече?“.

А може би утре вече е настъпило, казва политологът.

„Проучванията показват, че от прочутия испански грип загиват два пъти повече хора отколкото през Първата световна война. Епидемиите променят света, но те не остават запомнени, защото се губи чувството на реалност. За Първата световна война са написани 80 000 книги, а за испанския грип само 400”, отбеляза Кръстев.

Три фактора се оказаха много по-важни в борбата с коронавируса, смята Кръстев и посочва следните:

Първото е доверието на обществото към правителството.

Няма полиция, която да накара хората да си мият ръцете, например.

Второто нещо е предишен опит.

Неслучайно азиатските страни се оказаха по-подготвени, защото са се сблъсквали скоро с подобни епидемии като тази със САРС.

Третото е ефикасността на организацията –

например колко бързо ще раздадеш маските, заяви политологът.

Проблемът на тази криза е, че не можеш да избягаш от нея и трябва да покажеш реални резултати. Хората могат да сравняват резултатите в техните страни с резултатите на други страни, добави той.

Това може да бъде обяснено с това, че хората имат силна нетолерантност към безсмислената смърт.

Смъртта по време на война е героична, а тази по време на епидемия не можем да разкажем,

смята Кръстев и отбеляза, че огромен проблем при пандемията е, че не можеш да погребеш хората, собствените ти близки не могат да те изпратят.

Хората търсят експертното мнение за своето здраве, но подбират специалистите, на които да вярват, както избират партия или футболен отбор, смята политологът. По думите му мненията за мерките по време на карантината са били силно поляризирани, защото хората преживяват много различно трагедиите и страха.

Кръстев е отделил специално внимание на проучването кои режими се справят по-добре със заплахата – демократичните или авторитарните, но заключението му е, че формата на управление няма много голямо значение в тази ситуация.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...