Манолова: Правителството задължава хората да си купят топломери за 100 млн. лв. - 24novini.bg

Манолова: Правителството задължава хората да си купят топломери за 100 млн. лв.

Мая Манолова сигнализира, че правителството кара хората да дадат 100 млн. лв.за нови топломери и водомери Мая Манолова сигнализира, че правителството кара хората да дадат 100 млн. лв.за нови топломери и водомери
19.05.2020 | 18:30
(1 глас)

Министерството на енергетика ще задължи хората да платят 100 млн. лв. за нови топломери. Това ще стане чрез готвените промени в закона за енергетиката, съобщи днес председателят на гражданската платформа "Изпарви се.БГ" Мая Манолова.Защо потребителите на топлоенергия трябва да платят над 100 млн. лв. за нови разпределители, топломери и индивидуални водомери

с дистанционно месечно отчитане, след като КЕВР ще определя цената на топлинната енергия веднъж в годината? Защо гражданите трябва да направят тези разходи?

Това попита Манолова в свое становище, изпратено до КЕВР днес, относно предложените промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия.

Промените предвиждат след 25 октомври 2020 г. поетапно да се въведе месечно отчитане на потреблението на топлинната енергия в имотите на потребителите, като отчитането ще става с измервателни уреди, които хората да си платят.

В становището, изпратено до КЕВР, Манолова и експертите от Гражданската платформа настояват цените на топлинната енергия да се определят всеки месец,

а не веднъж годишно, както предвижда наредбата.

Настояваме цените на топлинната енергия да се определят всеки месец, след като

в България ще се въведе задължително реално месечно отчитане на потребената топлинна енергия

и КЕВР ще определя цена на природния газ за обществения доставчик всеки месец. Според нас е неприемливо и не е в интерес на потребителите изменението на цените, съответно на разходите, на две борсови стоки – природен газ и квоти за емисии на парникови газове да се отразяват в цените на топлоенергията за един по-дълъг период от шест месеца или една година, пишат в становището си от „Изправи се.БГ“.

От Гражданската платформа подчертават, че с предложените промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, ако има изменение на цената на природния газ с над 15 на сто, цената на топлинната енергия ще се измени с 9-10 % точно в средата на отоплителния период,

на 1 януари, когато влизат в сила и нови цени на ВиК услугите.

Това ще натовари допълнително сметките на потребителите, твърди още Мая Манолова.

Припомняме, че на 5 май 2020 г. Мая Манолова взе участие онлайн в общественото обсъждане на КЕВР относно промените в Наредбата за определянето на цените на топлоенергията.

На 4 май 2020 г. от Гражданската платформа изпратиха и шест въпроса до КЕВР

относно предложените промени, но по време на общественото обсъждане отговор бе получен само на един от тях, а останалите пет не бяха прочетени.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...