Радев: Едрият бизнес дебелее от обществени поръчки - 24novini.bg

Радев: Едрият бизнес дебелее от обществени поръчки

Румен Радев заяви, че властта е в интимна близост с олигарсите Румен Радев заяви, че властта е в интимна близост с олигарсите
15.05.2020 | 21:35
(0 гласа)

България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента. У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки.

 

 

Това заяви президентът Румен Радев в заключителното си изказване

на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“.

„Трябва ни такъв тип управление, който да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, без санкция на парламента“, подчерта президентът и открои като пример изкуствения излишък в държавния бюджет, който се насочва от Министерския съвет там, където е угодно.

Нужно е управление с ясни приоритети: благоденствието на българите и на отделния човек, просперитет на държавата, прозрачност, отчетност и отговорност, заяви Румен Радев.

Президентът добави, че първата предпоставка да се случи всичко това е

всички като общество да намалим прага на чувствителност към своеволията на властта.

Солидарността не трябва да е само по време на криза, посочи Румен Радев и допълни, че без реформа в данъчната политика средствата за социалната и образователната сфера няма да бъдат достатъчни.

"Трябва изпълнителната власт в България да постигне баланс на приоритетите между инвестициите в инфраструктура, в крупни проекти и човешкия капитал“, подчерта още Румен Радев.

По думите на президента от ключово значение е защо средствата не достигнат именно до най-засегнатите,

най-слабите, пенсионерите, които и преди не са били във фокуса на управлението. Според държавния глава все още няма баланс между здравни, социални и икономически мерки.

„Има хора, които не могат да чакат, защото те нямат никакви резерви. Това забавяне в началото намира отражение сега и трябва да се побърза“, посочи държавният глава и отново подчерта, че ако социалните, икономически и здравни аспекти на кризата не бъдат овладени, тя може да прерасне в политическа криза.

Държавният глава призова да не се прибягва до „сладките оправдания как „сме били в небивал растеж,

но виждате ли, дойде тази криза и оттук нататък да се оправдаваме още сигурно няколко мандата“. България се нуждае от много по-добри условия за инвестиции, особено за българския бизнес, както и за предсказуема и ясна нормативна база и намаляване на административната тежест. Президентът открои бързото въвеждане в кризата на електронното дистационно обучение и попита защо и кой има интерес при толкова инвестиции в електронно управление, в България да няма електронно управление?

„Има ли интерес някой, който не иска да има прозрачност, отчетност и отговорност? Защото ако имаше електронно управление, много от проблемите ние сега изобщо нямаше да дискутираме“, посочи държавният глава.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...