Горанов обяви, че ще строят държавни бензиностанции. И се скри от брифинга - 24novini.bg

Горанов обяви, че ще строят държавни бензиностанции. И се скри от брифинга

Горанов обяви, че ще се строят държавни бензиностанции Горанов обяви, че ще се строят държавни бензиностанции
15.05.2020 | 18:30
(0 гласа)

Министерството на финансите изпрати днес прессъобщение до медиите, че държавата ще строи държавни бензиностанции в населените места и това ще е факт в следващата една година. Себестойността на една бензиностанция обаче с 5 колонки е около 3-4 млн. лв. в зависимост от терена, големината и оборудването, а разрешителните и документите отнемат поне 18-24 месеца според действащите закони.

За строеж на поне по една бензиностанця в 265 общини в страната на премиера Борисов ще са му нужни 1 млрд. лв. 

от парите на данъкоплатците, а в съобщението се казва, че такива ще се строят и по пътищата на страната.

В момента в България има над 2500 бензиностанции, а доставчикът на горивото в тях е "Лукойл". Който и колкото бензиностанции да построи, горивото пак ще идва от там, което означава, че цената не може да е по-ниска. Тоест, тезата, че държавните бензиностанции ще намалят цените на горивата е подвеждане на хората и не се основава на реалностите, закона и пазара.

Намаляването на цените за крайните потребители може да стане с прилагането на антимонополното законодателство и прекратяването на картела, срещу които държавата и КЗК си затварят очите от десетилетия. Дори ги толерират, разпъвайки чадър върху големите играчи.

МФ съобщава и за създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката,

което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, но и да продава горива на гражданите.

Основното предназначение е да се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство, посочват от МФ. "С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса", компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии", се казва в прессъобщението.

На брифинга, обявен по-рано на четирима министри, за икономическите мерки - Томислав Дончев, Емил Караниколов, Владислав Горанов и Деница Сачева - самият финансов министър Горанов не се яви.

На въпрос защо го няма в деня на публикуването на неговите СМС-и с Васил Божков, което направи днес сутринта бизнесменът, избягал в Дубай, Томислав Дончев каза, че "министър Горанов не е постоянен експонат на брифингите".

Икономическит министър Емил Караниколов добави само, че се готвел законопроект за държавните бензиностанции

и че "както в някои страни имало държавни хранителни магазини, така щяло да има и държавни бензиностанции у нас". Това се правело, за да се гарантира качеството на горивата, а надценката щяла да е минимална. На въпрос какво значи "минимална" обаче, министрите не дадоха отговор и препоръчаха да се изчака законопроекта.

Според тях тези държавни бензиностанции щели да направят пазара предвидим - нещо, което държавата и сега може да направи като озапти монопола и картелните споразумения, без да строи  бензиностанции за нови държавни 1 млрд.лева.

Всъщност, никъде в ЕС няма държавни бензиностанции и министрите добре го знаят. В случая съмненията са за преразпределени ена пазара на горивата и вкарване на "наши хора" (тоест на премиера Борисов и едрия бизнес-кръг около него) с летящ старт. Дали ще се национализира някоя налична верига или ще се строят наистина нови бензиностанции тепърва ще стане ясно.

В момента експерти посочват, че на тезгяха е веригата "Петрол", която няма как да не е част от факторите в изненадващото прессъобщение на МФ в петък следобед.

Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили,

пише още ведомството на Владислав Горанов в съобщението си.

Преди още да се разпространи съобщението в медиите, "за" изненадващия мерак на държавата да харчи пари на данъкоплатците, докато за подкрепа на бизнеса и домакинствата няма,

се обявиха три субекта -

АИКБ с председател Кирил Домусчиев, Асоциацията на малките бензиностанции с председател Герги Самуилов и партия "Воля" с председател Веселин Марешки, самият той собственик на верига бензиностанации.

Ще има и промени и при данъчните складове, се казва в съобщението. С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители.

Защо обаче е нужно това да се прави чрез строеж на държавни бензиностанции и складове, а не чрез регулации и гарантиране на конкуренцията, министрите на брифинга не обясниха. Не обясниха и защо именно сега се предприема тази социалистическа мярка, след като този режим управлява в Българи от 10 години и данъчни складове държавата можеше да си направи преди 10, 8 или например 4 години.

На този етап няма повече яснота по новата идея на правителството. Припомняме, че

премиерът Борисов основа с 1 млрд. лева нов държавен ВиК-холдинг само преди седмица,

обяви, че ще отдели 1,6 млрд.лв. за саниране на малко над 2000 панелни блока в страната и отдели 500 млн. лв. за ремонт на язовири, които засега не са ремонтирани. Строи и с 1,3 млрд. лв. 132 км. от маистрала "Хемус" без обществена поръчка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...