Първан Симеонов: Кризата ще смени политическата обстановка - 24novini.bg

Първан Симеонов: Кризата ще смени политическата обстановка

Първан Симеонов смята, че кризата ще смени политическата обстановка в България Първан Симеонов смята, че кризата ще смени политическата обстановка в България
14.05.2020 | 17:00
(0 гласа)

Икономическо въздействие на пандемията може да значи нова политическа обстановка в страната.

 

 

Това заяви пред Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов,

който е и изпълнителен директор на Центъра за обществени и политически изследвания „Галъп интернешънъл“ за България.

„Ако социалната чувствителност е дълбока и има сериозна криза, ние ще навлезем в нова политическа ситуация.

При това вирусът ще действа като бомба със закъснител. Все още не усещаме докрай икономическите последици.

Сега идва лято и затягането на коланите изглежда като за месец-два, но си представете есента, когато се окаже, че безработицата е доста по-висока, летният сезон е отминал, а световната икономика не работи по същия начин.

Представете си предизборна есен, в която всеки се опитва да черпи сили от влошената икономическа ситуация“, коментира той. Според Първан Симеонов всичко зависи от това колко дълбока ще бъде икономическата криза, а най-неприятното на тема социална чувствителност е пред нас.

В новата политическа ситуация се очаква да влязат и нови играчи.

Съществува и друг вариант, в който правителството е получило бонус доверие и се надява да премине от извънредно положение към предизборна кампания за изборите напролет, каза още той.

„Засега България се справя с пандемията по нашенски – в опит да мине между капките и с либерални мерки,

за които е спорно доколко са прилагани“, коментира още Първан Симеонов. Той обясни, че отмяната на извънредното положение има по-скоро символен ефект, а санитарният режим остава непроменен.

„В началото обществото беше много мобилизирано, даже аз бях приятно изненадан и горд, че съм част от него. Разбира се, винаги съм горд да бъда българин, но тогава бях много зарадван. По-късно, около средата на месец април, обществото започна постепенно да се успокоява. Не че вирусът е намалял, просто повече го познавахме.

Нека не забравяме международните сондажи, които показват, че сме един от народите, които най-много се съмняват в това нещо.

И пак по български, с едно наум, започнахме да се отпускаме, за да стигнем до сегашния момент, в който дори аз започвам да се обърквам кое е позволено и кое – забранено“, коментира политологът.

Общото объркване действа успокояващо на хората и кара всеки да тълкува мерките както намери за добре, каза още Първан Симеонов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...