Любомир Дацов: Мярката 60/40 е несериозна - 24novini.bg

Любомир Дацов: Мярката 60/40 е несериозна

Любомир Дацов заяви, че мярката 60/40 са платени едва около 10 млн. лв. "и това е несериозно" Любомир Дацов заяви, че мярката 60/40 са платени едва около 10 млн. лв. "и това е несериозно"
08.05.2020 | 18:30
(0 гласа)

Месец май ще бъде по-труден за икономиката от април, прогнозира финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

 

 

При въвеждането на извънредното положение през март безработицата в 11 области на страната надхвърли 10%,

според данните на Агенцията по заетостта.

"Април беше тежък месец, но май ще бъде още по-труден, защото икономиката е нещо инерционно. Безработицата ще се увеличи допълнително , ще продължи трендът, който се оформи през април месец. Може би не със същата скорост, както се получи през април, но много фактори ще играят роля в тази посока. Ние сме държава, която е относително консервативна в мерките за подпомагане на бизнеса, както и на гражданите", заяви Дацов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че за първи път "си предизвикахме такава криза в Европа и света". По думите на финансиста,

има неизвестност за това какво трябва да се направи.

"Когато има неизвестност, правиш няколко неща. Масираната намеса е важна в този случай. Първото нещо беше да бъде масирано подпомагането на бизнеса и на гражданите.

Второ, тъй като е неизвестно, беше важно да бъде максимално достъпна, т.е. ходът към всяка една от мерките трябваше да бъде максимално отворен", добави още бившият заместник-министър на финансите.

Като първа реакция трябваше да бъде максимално отворената мярка, която бързо да стигне до гражданите, добави Дацов. Бизнесът апелира за преразглеждането на мярката 60/40, тъй като на този етап едва 8% са се възползвали от нея.

"Досега и платените средства са около 10-11 милиона. Това е несериозно. Има някакъв проблем",

посочи още Дацов. Той е на мнение, че в момента достъпът е ограничен - ще се окаже, че само определени групи и фирми могат да получат подпомагане от държавата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...