Манолова: КЕВР ощетява хората с наредбата за цената на парното - 24novini.bg

Манолова: КЕВР ощетява хората с наредбата за цената на парното

Манолова оспори цената на парното, предлагана от КЕВР Манолова оспори цената на парното, предлагана от КЕВР
05.05.2020 | 21:30
(0 гласа)

Нека КЕВР обясни публично на гражданите защо планира изменение на цената на парното само веднъж на 6 месеца, а вече бе решено намалението на цената на газа да се прави всеки месец. Това ощетява гражданите. И КЕВР следва да обясни защо предлага изменение в тази наредба.

 

 

Това каза по време на публичното онлайн обсъждане в КЕВР на Наредбата за цените на топлинната енергия Мая Манолова,

председател на Гражданската платформа "Изправи се.БГ".

От „Изправи се.БГ” не сме съгласни с предложението на КЕВР, защото тези промени противоречат и на промените в закона, с който се въведе всеки месец да се актуализира цената на газа, но и на европейските директиви, според които сметките на гражданите се формират на базата на реалната, а не на прогнозни цени.

Манолова попита защо след като в Закона за енергетиката е предвидено всички клиенти на топлофикационни дружества от 25 октомври 2020 г. да закупуват уреди за дялово разпределение и водомери с дистанционно отчитане, като така се върви към месечно реално отчитане от сметките на гражданите, то от друга страна, това не е отразено в пердлаганата от КЕВР наредба.

Тази наредба разчита на прогнозни цени, на основата на които да се формират сметките, а следва да залага на текущи действителни цени.

Освен това КЕВР определя 15 % като праг на отклонението между прогнозната и действителната цена,

от който нагоре да възниква основание за промени на цената на парното. А сега този процент е 5 %.

Тоест, за да се пристъпи към намаление на цената на парното, отклонението трябва да е вече три пъти по-голямо, възрази Манолова.

С други думи, ако отклонението е например 8 %, то, според КЕВР,

не е достатъчно съществено, за да предизвика намаление на цената, се аргументира Манолова защо КЕВР ощетява гражданите с проекта на наредбата си.

Тя предупреди също КЕВР, че очаква отговорите на въпросите от „Изправи се.БГ”, изпратени на 4 май 2020 г. по електронната поща.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...