Депутатите са взели по над 5600 лв. за март и април - 24novini.bg

Депутатите са взели по над 5600 лв. за март и април

Депутатите са получили по над 5600 лв. на човек за март и април, въпреки че се отказаха от заплатите си Депутатите са получили по над 5600 лв. на човек за март и април, въпреки че се отказаха от заплатите си
04.05.2020 | 18:30
(0 гласа)

Депутатите са получили по над 2800 лева месечно, съобщи сайтът "Свободна Европа". В решението на депутатите, взето в късните часове на 6 април, те не са включили т. нар. „безотчетни пари“, които те получават всеки месец.

 

 

В парламента парите са известни като "парите в плик" и за тях не се плащат данъци.

Предназначени са за сътрудници, представителни разходи и работа с избирателите, каквото и да значи това, и от години са начин за легален допълнителен държавен доход за депутатите, извън заплатитите им. Те от години отказват да легламентират тези плащания и да плащат данъци за тях.

В гласуваното решение от НС депутатите не са включили точка 11 от Финансовите правила към правилника за дейността на парламента. Именно в този законов текст са регламентирани средствата, които всеки народен представител получава допълнително към заплатата си пари в размер на 2/3 от основното възнаграждение на депутатите.

След актуализацията от месец април основната заплата на депутатите стана 4248 лева. Аритметиката показва, че 2/3 от нея са точно 2832 лева. За 240 народни представители това прави малко над 679 000 лева. Средствата би следвало да се ползват за сътрудници, консултации, експертизи, представителни разходи и други.

За изразходването на тези пари отделните депутати трябва да дават отчет пред парламентарните си групи на всеки три месеца. Самите средства пък се предоставят на групите, които ги разпределят към парламентаристите, пояснява сайтът.

И от БСП, и от ГЕРБ са потвръдили пред "Свободна Европа", че 2/3 над заплатите за месец април са разпределени.

„Предстои да се получат и за месец май“, цитират те парламентарист от ГЕРБ.

От ГЕРБ заявили обаче, че това не са заплати на депутатите, а средства, които те трябва да ползват за експерти и работа в районите си.

Иначе, заплатите на народните представители, се даряват с решение на НС в дарителската сметка на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...