Радев: Научих от медиите за извънредното положение - 24novini.bg

Радев: Научих от медиите за извънредното положение

Радев не са ме информирали за въвеждането на извънредното положение Радев не са ме информирали за въвеждането на извънредното положение
10.04.2020 | 09:22
(0 гласа)

Румен Радев: "Аз разбрах от медиите за извънредното положение, никой не ме е информирал за него"

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за bTV.

Радев каза, че не е питан за обявяването на извънредното положение

и че е преценил в тази ситуация, че няма да свиква КСНС.

Президентът заяви още, че два часа преди ветото, в същия ден, той се е обадил на Борисов и го е информирал за мотивите си.

"Когато се вменява употребата на сила, каквато беше мярката армията да помага на полицията, трябва да се търси консенсус, за да няма съмнения, че ще се злоупотребява със сила.

Попитан дали се е тествал, той отговори, че е тестван веднъж и тестът му е отрицателен.

"Нямам нужда от личен говорител за смъртта на баща ми. Премиерът Борисов се самопровъзгласи за такъв. Благодаря му!"

Той каза, че след този случай с Борисов двамата вече не се чуват по телефона.

Според Румен Радев следва да има преразглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети в държавата.

Има резерви, но интересно защо не се обсъждат. Започна, по после замря. От това зависи заемът, който ще се тегли. Има вътрешни резерви и те трябва да се преразгледат, каза още Радев.

Едва днес чух за "зелени коридори" за детски консултации, планови операции и пр., за които трябва да се мисли, заяви Радев, но подчерта, че не е за смекчаване на мерките сега, а когато това е възможно.

По думите му правителството правилно е обявило санитарните мерки и изискването за изолация,

шиенето на защитни облекла и комуникацията на щаба, която той определи като хиперактивна, но не предприема недостатъчни социални и икономически мерки, не се раздават ваучери за храна и преки парични помощи.

Според него се закъснява с мерките за домакинствата и малкия и среден бизнес.

Гладният човек, като излезе на улицата, ще помете всички мерки и това го казах няколко пъти, посочи още той.

Попитан за обвиненията между него и Борисов, той отговори: "Борисов е опитен политик и не хвърля думи на вятъра. Не приемам обаче да си гради образа на спасител, докато сам раздухва страха на хората с тези трупове, морги, масови гробове и ад, който слизал от небето", цитира Радев думи на Борисов.

Според Радев трябва да има управляаемост на процеса на пускане на хората да се разхождят, вкл. в паркове, планините около градовете и Витоша. Хаосът при излизането от тези мерки може да е по-вреден от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, посочи той и призова за ясен план за илизането от кризата, не сега, а когато здравните власти посочат.

"Ето, да си поговорим за смърт - хората вече притръпнаха", каза Радев.

Годишно средно у нас умират около 2000 души от усложнения на грип. Около 300 души на ден умират от такива усложнения. Защо не се прави такъв брифинг -  толкова хора починаха днес и тези хора умират от глад, от рак, от липса на медикаменти, от студ, от други болести, не само от коронавурис. Ние сме с най-ниската продължителност на живота в целия ЕС, подчерта Радев и каза, че не може да се делят починалите хора на такива от коронавирус и други и борбата трябва да е за всеки и за психичното здраве на нацияна в тази изолация.

Радев прогнозира, че ако не се спре рецесията с целенасочени мерки за най-застрашените, домакинствата и малкия и среден бизнес, ще стане масова миграция към Западна Европа и това ще разруши икономиката на страната.

Трябва да мислим как да се снижи тази бизработица, защото тя сее глад и мизерия, подчерта Радев.

На въпрос дали коронавирусът е опасност за националната сигурност, той каза, че е опасност заради способността му да заразява и спецификите му. Но трябва да има едакватни мерки към тази опасност и

да има баланс между здравни, социални и икономически мерки. Засега този баланс не е постигнат, каза той.

Президентът Радев заяви още, че правителството се е забавило с масовото тестване и припомни препоръката на СЗО за подобно тестване.

На въпрос дали е правил държавна измяна в мандата си, той отговори с една дума: "Никога" и запази мълчание след това.

"Правосъдието в ефир е прах в очите на хората.

Важно е какво ще каже прокуратурата и дали ще каже нещо. Тази банка е създадена да кредитира малкия е среден бизнес, но големият бизнес стана клиент на банката. Ще стане като Комисията по хазарта, където всички приключи до същото - проблемът спира до ниво борд и ръководство", отговори той на въпрос за смяната на борда на ББР.

"Никога не съм отказвал да подам ръка, стига да не се правят други сметки", отговори Радев на въпрос на водещия дали би подал ръка на Борисов и добави, че се чувства обединител на нацията.

Радев призова за план за социално и икономическо възраждане на България.

Нека всеки бъде с молитвите си вкъщи или пред храма при спазване на всички мерки за социална дистанция, призова той по повод Великденските празници, които идват.

"Знам как да се боря, но и как да бъда смирен", заяви на финала на разговора президентът Румен Радев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...