Омбудсманът: Не спирайте телефоните за неплатени сметки! - 24novini.bg

Омбудсманът: Не спирайте телефоните за неплатени сметки!

Диана Ковачева призова да не се спират телефоните на хората за неплатени сметки Диана Ковачева призова да не се спират телефоните на хората за неплатени сметки
08.04.2020 | 21:02
(0 гласа)

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до изпълнителните директори на трите мобилни оператора - „Теленор България“ ЕАД, „А1 България” ЕАД и „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД да не спират телефоните и интернета на гражданите за неплатени сметки.

 

 

Тя апелира да не се спира достъпът на граждани до мобилни и стационарни услуги по време на извънредното положение в страната.

Поводът за писмото на Омбудсмана са жалби на граждани, в които алармират, че при забавено плащане, дори и с един ден, достъпът им до мобилни услуги е спрян.

„В ситуация като тази мобилната комуникация е особено важна във всяко едно отношение – тя ни е връзката с роднини, със спешните служби е част от работата ни. Без нея и социалната изолация е труднопреодолима“, пише омбудсманът до мобилните оператори.

Ковачева се аргументира с факта, че много институции и голяма част от бизнеса са преминали на дистанционна работа, а учениците и студентите - на дистанционно обучение. Омбудсманът обръща внимание, че голяма част от гражданите са с

драстично намалени доходи и без работа

и е редно да бъде проявена социална чувствителност и разбиране към проблемите на техните клиенти, изпаднали във временно финансово затруднение.

„Известно е, че доставчиците на комунални услуги вече удължиха сроковете за плащане на месечните сметки,

като гражданите получиха уверение, че няма да има прекъсване на електрическата енергия и водата при неплатени сметки. Надявам се споделяте мнението ми, че това с пълна сила следва да важи и за телефонните и интернет услугите, предвид тяхната специфика и важност“, подчертава общественият защитник.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...