Борисов отстъпи след скандала в Банката за развите - уволнява шефовете - 24novini.bg

Борисов отстъпи след скандала в Банката за развите - уволнява шефовете

Борисов нареди да се уволни ръководството на Банката за развитие Борисов нареди да се уволни ръководството на Банката за развитие
08.04.2020 | 11:00
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов заяви на брифинг в МС днес да бъде освободен изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев, както и целият борд на банката.

 

 

Това е наредил министър-председателят на принципала на банката - икономическия министър Караниколов.

Причината е отпуснат кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма.

Вчера от Демократична България поискаха уволнението на борда на ББР, а по-рано и на финансовия министър във връзка със станалия известен скандален договор.

Разпоредил съм икономическият министър да свика борда и да освобождава наред, заяви Борисов днес, като подчерта, че за кредита не е бил уведомен министър Владислав Горанов.

Министър Горанов обаче не е принципал на банката, която е държавна, но пък е под ръководството на Икономическото министерство и министър Караниколов. Няма и никаква логика Горанов да бъде информиран за кредитите, раздавани на банката, тъй като регулатор на сектора не е финансовият министър, а Банковият надзор на БНБ. Именон регулаторът трябва да контролира и възпира от нарушения Банката за развитие.

Ситуацията е застрашаваща имиджа на премиера в момента, в който към

Банката за развиите ще се насочат 700 млн. лв. за помощ на малкия е среден бизнес от заема,

който България ще тегли за справяне с последиците от коронавируса.

Въпреки че ден по-рано Томислав Дончев бе изпратен да даде брифинг и да отрече връзката на правителството с репутационния скандал с ББР:

"Това няма нищо общо с правителството. Не знам колко е законно, колко е морално, но не звучи добре", коментира казуса вчера вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче беше по-мек и каза, че ще бъде потърсен отговор от ръководството на банката. Докато днес премиерът директно нареди уволнението на борда и цялото ръководство, въпреки че принципал е икономическият министър.

Припомняяме, че заемът бе разкрит от в. "Кaпитaл". В рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нa 26 мaрт, бaнкaтa, ръкoвoдeнa oт Cтoян Мaврoдиeв, e

oтпуcнaлa над 75 млн. лева кредит на "Cвeти Гeoрги груп" - дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния "C. Г. груп".

Cпoрeд пocлeдния гoдишeн финaнcoв oтчeт нa фирмaтa "Cвeти Гeoрги груп", кoйтo e зa 2018 г., тя пoчти нямa дeйнocт - eдвa 57 000 лв. aктиви, 2000 лв. прихoди и нулeвa пeчaлбa.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...