Министър Вълчев: Матурите ще са на 30 май и 1 юни - 24novini.bg

Министър Вълчев: Матурите ще са на 30 май и 1 юни

Красимир Вълчев обяви, че децата ще се върнат на училище на 14 май Красимир Вълчев обяви, че децата ще се върнат на училище на 14 май
02.04.2020 | 10:01
(0 гласа)

Най-вероятно ще предложим матурите да се проведат на 30 май и 1 юни, а връщането на децата на училище да стане на 14 май. Няколко съботи след това може би ще се наложи да отучваме, но това ще се обсъди тепърва с учителите и това няма да са задължителни практики за всички учители и училища, а за изостаналите от дистанционното образование часове.

 

 

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на извънреден брифинг.

Изявлениято му идва по повод съобщеното вчера от Бойко Борисов правителствено предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение.

През лятото ще има по-дълги занимални и детските градини ще работят, защото учителите вече ще са изчерпали отпуските си, обясни той.

Няма пречка да се проведат и изипитите след 4-ти и 10-ти клас, каза още министърът.

Отлагане на изпитите след 7-ми клас ще има само с няколко дни. Сега те са планирани за 9 и 11 юни, но ще ги преместим за 13-ти и 15-ти юни, съобщи Вълчев. За изпитите след 10-ти клас, напомням, че сега предстоят първите матури след 10-ти клас по информационни технологии например. И те ще се проведат нормално, като ще идим дали да отпадне някакъв материал.

Нито едно дете няма да отпадне за ниска оценка, данните от това външно оценяване е само за информация на училищата.

Няма да се проведат част от олимпиадите, но това не е фатално,

според него, като ще се предложи балообразуваща за кандидатстване да бъде оценката от областните кръгове на олимпиадите, които вече са проведени.

Министър Вълчев каза, че със стартирането на обучението в електронна среда няма създадена организация, защото не може да има такава за толкова кратко време, но пък има

повишен интерес на децата заради дигиталната среда на обучение.

Ще наблегнем на умения за мислене и анализ, а не на наизустяване и заучаване, каза още Вълчев.

Не е необичайно за образователната система да се отучва от част от децата през лятото, когато през учебната година не са учили.

Удължаването на срока за матурите е дефакто само с няколко дни. Водим разговори с другите министри на образованието и чуждестранните университети и виждаме, че всички удължават сроковете за кандидатстване. Ако се налага, ще издаваме дипломи по-рано на абитуриентите, каза още Вълчев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...