Борисов: Не знаем докога ще е извънредното положение - 24novini.bg

Борисов: Не знаем докога ще е извънредното положение

Борисов обяви, че не може да се прогнозира докога ще е кризата Борисов обяви, че не може да се прогнозира докога ще е кризата Пресслужба МС
27.03.2020 | 18:38
(0 гласа)

Не е ясно кога ще приключи извънредното положение, наложено за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг за мерките срещу COVID-19.

 

 

Няма кой да направи такава прогноза, заяви Борисов,

който отбеляза, че по време на видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък вечерта и в другите страни се говори за удължаване на извънредните мерки.

Държавата ще се опита да закупи още 500 000 теста допълнително към тези, които ще бъдат закупени от ЕК, разкри Борисов, който още в четвъртък вечер заяви, че ще бъдат поръчани 1 милион теста за България. От тях 600 000 са така наречените PCR тестове, а 400 000 – бързи.

"Ще говоря днес с ЕК дали към този 1 милион е възможно да прибавим още 500 000 теста от различните модификации. Тогава ще ми е най-чисто, защото Комисията ги купува, ние ги плащаме и те ни ги докарват. Това е най-чистият вариант", зави Борисов.

Сделките за закупуването на тестовете ще бъде извършено без посредници с държавно споразумение между нашата страна и производителя.

От кои държави ще бъдат закупени, ще кажат лекарите, обяви Борисов. А що се отнася до частни болници, които искат да закупуват тестове, никой няма да им пречи.

Кога ще започне масовото тестване у нас, също зависи от решението на лекарите, заяви Борисов, които ще кажат дали ще е след "6, 7 или 8 седмици". Министерски съвет е взел решение за

закупуването на 1 милион маски и 50 респираторни апарата от Китай,

съобщи министър-председателят. Сделката ще се осъществи на международно ниво, "директно с държавната компания".

Лекарите и медицинските работници, както и всички, които са на първа линия в борбата със заразата, могат да ползват "зеления коридор" за тировете, когато има се налага да се придвижват между градовете в страната, обяви Борисов. Премиерът обобщи решенията, които са взели европейските лидери по време на видеоконференцията в четвъртък вечер. ЕС ще предприеме твърди мерки срещу дезинформацията относно COVID-19 "с прозрачна и своевременна комуникация".

Правителствените ръководителите са призовали ЕК да ускори действията си по осигуряването на неотложно медицинско оборудване

в целия Европейски съюз, което е най-належащият приоритетен въпрос.

В сътрудничество с индустрията ЕК ще направи преглед на запасите и вноса и ще направи всичко възможно за подобряване на положението. Комисията ще работи активно по съвместните обществени поръчки за набавяне на личните предпазни средства, апарати за респирация и консумативи за тестове.

Лидерите на държавите членки са отправили искане за ускоряване на процедурите в това отношение.

ЕС ще обедини и усилията си в научните изследвания, които ще подпомогнат да се пребори заразата.

Вече са мобилизирани 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини, каза още Борисов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...