Борисов: Да се произвежда спешно лекарството "Хлороквин"! - 24novini.bg

Борисов: Да се произвежда спешно лекарството "Хлороквин"!

Бойко Борисов нареди да се произвежда лекарството против малария на хининова основа, помагащо срещу коронавируса Бойко Борисов нареди да се произвежда лекарството против малария на хининова основа, помагащо срещу коронавируса
20.03.2020 | 12:00
(1 глас)

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб за лекарството "Хлороквин".

 

 

По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на

антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус. 

Вследствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани.

Министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност

да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени

образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

Премиерът Борисов изрази задоволство от готовността на българските учени и производители сами да произвеждаме защитни облекла и материали. Припомняме, че Домусчиев бе приет в "Софиямед", където заяви, че е третиран с медикамент, ползван успешно и във Франция срещу заразния щам.  "Бързо можем да възстановим производството на препарат против малария - хлорохинов фосфат, за който има сведения, че дава добри резултати в борбата с коронавируса.  Трябва да се опита да се възстанови производството му, защото имаме доклад от китайските колеги, в който се казва, че от 4 до 6 дни след приемането на хлорохинов фосфат се намалява значително количеството на вируса", посочи професорът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...