Ананиев призна, че медици на първа линия нямат защитни облекла - 24novini.bg

Ананиев призна, че медици на първа линия нямат защитни облекла

Кирил Ананиев призна, че лекарите и медиците на първа линия нямат нужните предпазни облекла Кирил Ананиев призна, че лекарите и медиците на първа линия нямат нужните предпазни облекла
17.03.2020 | 09:11
(0 гласа)

Медиците на първа линия при борбата с COVID-19 нямат на 100% предпазни средства и облекла, но правим много, за да ги осигурим.

 

 

Това призна пред bTV здравният министър Кирил Ананиев, но уточни, че се взимат мерки и до няколко дни това ще се промени.

Той посочи, че няма да се извършват обществени поръчки за тях и необходимата апаратура за болниците, за да се набавят по-бързо.

„Лекарите спят в лечебните заведения, обособени са специални помещения с всички изисквания и те не се прибират вкъщи. Ако кажа, че те имат на 100% предпазни средства и облекла – няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да ги осигурим“, каза Ананиев и даде пример с маските и очилата, които дойдоха от Турция.

Държавата със спешни мерки за осигуряване на спирт и маски в аптеките Апелира се гражданите да не се презапасяват с провизии По думите му предстои да издаде заповед, с която ще се забрани граждани на определени държави да влизат на територията на България.

Той допълни, че заразени с коронавирус хора и контакти с тях, ако не се съгласят да бъдат под карантина – ги грози глоба от 5 000 лв.

Той заяви, че въвеждането на извънредно положение в демократична държава не означава хаос и безконтролност, а система от правила, норми и мерки, които са по-различни от тези, които функционират в нормална ситуация.

Ананиев призова мерките да се спазват, защото успехът в борбата със заразата няма да бъде пълен.

Той допълни, че предстои правителството в кратки срокове да създаде необходимите законови актове, които да регламентират мерките.

„ТЕЛК-овите решения, които изтичат в момента ще продължат да действа.

Обсъждаме вариант за 2 месеца след изтичане на извънредното положение. При протоколите за скъпоструващите лекарства – ще удължим срока до 12 месеца“, заяви ресорният министър и добави, че се работи върху промяната на редица друг текстове, които облекчават здравната система. Прокуратурата и МВР започват битка със спекулата заради COVID-19.

Здравният министър призова хората да си останат вкъщи и да не се събират в групи.

Той посъветва хората да ядат повече плодове и зеленчуци. „Преустановихме посещенията в редица обекти, подкрепят предложението на г-н Мутафчийски да се затегнат мерките, но считам, че новите правила трябва да е въведат, след като видим, че са изчерпани по-меките мерки в моята заповед“ , допълни той.

Здравният министър коментира, че за тези мерки са необходими значителни финансови ресурси, затова икономиката не бива да спира.

Относно въпрос на граждани – къде се взимат проби за COVID-19, министърът отговори, че това се случва в лечебното заведение, в което е настанен пациентът, а пробата се изследва в акредитираните пет лаборатории в страната. Той коментира, че бързите тестове крият голям риск от грешка.

Припомняме, че Втора градска болница в София стана инфекциозна от тази неделя. Пациентите, които бяха там, са преместени в други общински болници.

Там обаче започна подаването на оставки.

Кирил Ананиев заяви, че преговарят с лекарите от Втора градска болница да не подават оставки.

„Те са дали предизвестие за напускане. Мисля, че този проблем ще се реши, това са хора, които са положили Хипократова клетва и са отговорни“, каза той.

Ресорният министър заяви, че са свободни 40% от леглата за инфекциозно болни пациенти.

Той беше категоричен, че здравната система ще издържи на напрежението. Ананиев обяви, че няма да се прави нова клинична пътека за COVID-19.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...