Горанов: Каква данъчна ваканция?! Ограничете се до детската - 24novini.bg

Горанов: Каква данъчна ваканция?! Ограничете се до детската

Владислав Горанов заяви на брифинг с министри, че ще има само детска ваканция, но не и данъчна и кредитна Владислав Горанов заяви на брифинг с министри, че ще има само детска ваканция, но не и данъчна и кредитна
15.03.2020 | 17:30
(1 глас)

"По отношение на призивите за данъчни и кредитни ваканции, които чувам, заявявам - засега се ограничете само до детската ваканция!"

 

Така реши в обичайния си стил министърът на финансите Владислав Горанов да отговори на въпросите на журналистите

на брифинга в МС дали държавата предвижда данъчна ваканция във връзка с епидемията от коронавирус и икономически срив, който я съпътства.

Той бе категоричен, че банките имат договори с лицата, които кредитират и не може да се отлага плащането на кредити. Няма основание работещият в аптека да не си плаща данъците или сметките, каза още Горанов, като посочи, че са минали едва 3 дни от извънредното положение. Той заяви, че се удължават сроковете за плащане на местните данъци и такси с отстъпка, но не каза докога, а до 30 юни се удължава срокът за счетоводното приключване на годината от фирмите и отчетите по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Горанов заяви, че 60 % от заплатите на работниците, планирани за уволнение поради кризата, могат да бъдат поети от държавата за 1 месец,

като работодателите трябва да кандидатства за това пред Агенцията по заетостта. Целта е да не се стига до освобождаване на хора от работа.

На въпрос дали да ходят на работа 60-годишните, Горанов отговори

"Нашият премиер ходи на работа всеки ден", като визираше, че и самият Борисов е 60-годишен човек.

Икономическият министър Емил Караниколов обяви, че се разработват мерки за бизнесите, които са под риск. Горанов обяви, че в понеделник ще се обяви как

Банката за развитие ще получи средства от държавата за ликвидност,

с която да се подпомогне бизнесът в съответните сектори.

Той обаче не каза каква е сумата, а правителството, като цяло, за разлика от останалите в ЕС, до момента

не е обявило каква сума отделя за мерки и борба с коронавируса.

Транспортният министър Росен Желязков обяви, че се спират полетите от и до Испания и Италия от вторник и всички пристигнали ще отиват в задължителна 14-дневна карантина. Ще се конвоират и тировете транзитно през България - през границите със Сърбия, Турция, Румъния и Гърция.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че се спират свижданията в затворите и работата на задържаните, извършвана извън затворите, ограничаване на работата на нотариусите, като се осигури по един дежурен в район и се спират сроковете по всички дела без наказателните.

Той подчерта, че има готовност за приемане на Закон за мерките по време на извънредното положение, но не каза кога ще бъде внесен и кога - гласуван, каквото е задължението по конституция, за да се обяви извънредно положение.

Стана ясно също, че по Оперативна програма "Човешки ресурси" ще се осигурят пари за заплащане на допълнителни средства на лекари и медицински специалисти -

по 1000 лева, осигурени от Европейския социален фонд на ЕС.

Също така 20 млн. лева ще се отделят за общините, също по Оперативна програма "Човешки рсурси", които да организират социалния патронаж. В момента 43 хиляди души са на тази услуга, но тя ще се разшири към хората с увреждания и хората и семействата в карантина, обяви социалният министър Деница Сачева.

Създава се и Логистично-координационен център, начело на който е назначен комисар Николай Николов - шефът на  ГДПБЗН (пожарната). Към този център ще се насочват искания, поръчки, доставки, организиране на производството и снабдяване на институциите с маски, защитни облекла и предпазни изделия.

Томислав Дончев посочи, че се реорганизират средствата от Европейския социален фонд, откъдето да се финансира плащането на маски, защитни облекла, апаратура и други  необходими защитни средства.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...