Д-р Кацаров: Със сигурност има коронавирус у нас, просто още не е доказан - 24novini.bg

Д-р Кацаров: Със сигурност има коронавирус у нас, просто още не е доказан

Д-р Стойчо Кацаров заяви, че със сигурност има коронавирус у нас, просто още не е доказан с тестове Д-р Стойчо Кацаров заяви, че със сигурност има коронавирус у нас, просто още не е доказан с тестове
28.02.2020 | 18:55
(0 гласа)

Със сигурност вече има коронавирус у нас, просто още не е доказан. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

 

 

Вместо да си губят времето да попълват анкети, хората можеше да се подложат на тест за болестта, посочи още той.

"Няма как у нас да няма заразен с коронавирус. Вероятно просто до този момент не е доказан. Фактите говорят. В съседните ни страни вече има първи случаи на вируса. Освен това постоянно пристигат българи от Милано”, добави Кацаров.

„Първото нещо, което трябваше да направи Щабът и правителството, беше да осигурят достатъчно тестове. С 20 проби няма как да бъдат изследвани всички.

PCR тестовете са по-скъпи и по дефицитни, но пазара отдавна има полеви тестове. Те също стават за коронавирус”, каза Кацаров. Докторът допълни, че процентът на починали от новия китайски вирус е като при останалите щамове.

„Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника”, поясни Стойчо Кацаров.

По думите му маските не вършат работа. „Важно е, ако избухне епидемия у нас, да бъдат осигурени достатъчно възможности хората да се лекуват.

Здравната каса трябва да освободи ресурс за изследване и консултации”, смята той. Кацаров е категоричен, че хората трябва да са наясно какво трябва да правят. „Миене на ръце, ограничаване на контакти – нищо повече не е нужно.

Запасяването с брашно, сол и т.н. е излишно”, заключи докторът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...