Адвокатите: Върховенството на правото е в опасност - 24novini.bg

Адвокатите: Върховенството на правото е в опасност

В адвокатската колегия придължават призивите за запазване на върховенството на правото в страната В адвокатската колегия придължават призивите за запазване на върховенството на правото в страната Архив
24.02.2020 | 09:20
(0 гласа)

Адвокатурата алармира, че „случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото“. Това се казва в декларация на Общото събрание на адвокатите от страната, приета единодушно в събота.

 

 

„С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава

обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото

и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на прокуратурата и главния прокурор“, пишат адвокатите.

Те пишат, че законите се приемат без обществено обсъждане, през преходни и заключителни разпоредби на несвързани закони. Това създава усещане за „законодателен произвол и правна несигурност“.

Те настояват за „ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес, който да е плод на дългосрочна държавна политика, а не резултат на моментна необходимост, защото без предвидим законодателен процес правовата държава е невъзможна“.

Адвокатите призовават „изпълнителната власт да бъде активна при упражняване на всички свои правомощия,

но да зачита правата на гражданите и независимостта на съдебната власт“. Държат изпълнителната власт да работи прозрачно и добросъвестно. „Вярваме, че магистратите ще имат силата и смелостта да не позволяват недопустимо вмешателство в своята работа и ще опазят независимостта на съдебната власт, включително от намесата чужди държави, и ще действат единствено съобразно закона и вътрешното си убеждение“, се казва още в декларацията. „Ще напомняме при всеки повод, че там, където свършва правото, започва произволът!“, завършва декларацията.

По-рано през деня, при старта на Общото събрание,

делегатите отказаха да чуят поздравителния адрес от главния прокурор Иван Гешев.

Поздравителните писма от пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и от пpeдceдaтeля нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд Гeopги Чoлaĸoв бяxa изcлyшaни бeзмълвнo oт зaлaтa. Πpи cъoбщeниeтo зa „пoздpaвитeлeн aдpec oт глaвния пpoĸypop“ oбaчe peaĸциятa бe бypнa – poпoт и cмяx. B ĸpaйнa cмeтĸa пoздpaвлeниeтo нe бe изчeтeнo и щe ocтaнe зa apxивa нa aдвoĸaтypaтa.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...