Делчев: Машинното гласуване може да се саботира чрез некачествени машини - 24novini.bg

Делчев: Машинното гласуване може да се саботира чрез некачествени машини

Димитър Делчев предупреди, че машинното гласуване може да бъде саботирано чрез фалшиви машини Димитър Делчев предупреди, че машинното гласуване може да бъде саботирано чрез фалшиви машини
17.02.2020 | 20:50
(1 глас)

Машинното гласуване може да бъде саботирано с некачествени машини. Следващата важна стъпка на правителството за реализиране на машинното гласуване е изборът на машини с висока степен на сигурност. Ако се закупят машини със защитите на касов апарат в бакалия, това ще срине доверието в този прогресивен метод за гласуване.

 

 

Това каза Димитър Делчев, председател на Движение България на гражданите в предаването „Денят Започва“ по БНТ.

Той припомни, че машинното гласуване присъства в Изборния кодекс от 2013 г. Въпреки усилията ни в парламента като част от Реформаторския блок и след това извън него да се изпълни закона, ГЕРБ 7 години саботираха гласуването с машини, най-вече като не отпускаха средства. Това е причината да сме леко скептични към внезапната промяна на настроението в управляващото мнозинство.

 

 

Най-вероятно то се дължи на желанието на г-н Борисов да спаси увредения си имидж

покрай зариването на България с вносен боклук и водната криза в Перник

и страната с отдавна чаканите от мнозинството българи машини, обясни смяната на позицията г-н Делчев.

На въпрос на водещия за цената, Делчев отговори, че в дългосрочен план машинното гласуване ще излезе по-евтино от гласуването с бюлетини. Всеки четвърти отказва да участва в изборите, защото не вярва, че гласът му ще бъде правилно отчетен от комисиите. Демокрацията няма цена, а ограничаването на манипулациите с индийски нишки и невалидни бюлетини трябва да е водещо за правилното отчитане на вота на хората, допълни Делчев.

Притесненията, че машините ще затруднят по-възрастните избиратели се подхранват от хора със спорна експертиза.

Почти всеки е имал достъп или до машина, или до банкомат или до някаква друга технология с дисплей. Но дори и това да не е така, машините са толкова лесни за боравене, че да не създават затруднения.

Освен нас много различни организации оказаха натиск за въвеждане на машинното гласуване, и заради продължаващите колебания на ГЕРБ, той не трябва да спира. Гражданите трябва да припомнят на управляващите, че те се ангажираха и за въвеждането на дистанционно електронно гласуване за
включване на българите в чужбина и младите в изборния процес.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...