Борисов: Да се дадат пари за машинно гласуване - 24novini.bg

Борисов: Да се дадат пари за машинно гласуване

Борисов даде пари за машинното гласуване, но бил против да има и машини, и бюлетини Борисов даде пари за машинното гласуване, но бил против да има и машини, и бюлетини
12.02.2020 | 18:00
(1 глас)

На следващите парламентарни избори да се въведе пълно машинно гласуване. Това решение прие днес Министерския съвет.

 

 

Премиерът Бойко Борисов коментира: Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия ход на подкрепящите.

Въпреки че не съм убеден, че с това ще се реши нещо, каза в началото на правителственото заседание Борисов. Той не искал върху неговия кабинет да тегне "каквото и да е съмнение, че не желаем".

Премиерът разпореди на вицепремиера Томислав Дончев и на ЦИК "да го направят". И допълни, че "щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини".

Застрахова се и срещу провал: "Ще се изхарчат няколко десетки милиона и ще се види какви ще са резултатите".

Томислав Дончев от своя страна докладва, че по въпроса вече се работи и че на следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване. Предстои да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван.

Дончев коментира, че е "глупаво" да се поддържат две паралелни системи - машинно гласуване и хартиени бюлетини, защото това прави изборите изключително скъпи. Държавата трябва да ползва тези машини за всички избори, щом ще ги купува, смята вицепремиерът.

Досега от ГЕРБ избягваха темата за въвеждането на машинното гласуване,

въпреки че за това настояват от опозицията и президентът Румен Радев. Преди две седимици управляващите бойкотираха дискусията, организирана от държавния глава във връзка с промените в изборните правила.

Припомняме, че преди около месец парламентът създаде работна група, в която влизат депутати от всички групи. Тя трябва да изготви конкретни предложения за промени в Изборния кодекс в срок от три месеца.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...