Иван Костов: Няма енергия, която да изведе хората по площадите - 24novini.bg

Иван Костов: Няма енергия, която да изведе хората по площадите

Иван Косотв не вижда енергия за хора по площадите и за промяна Иван Косотв не вижда енергия за хора по площадите и за промяна
12.02.2020 | 11:00
(0 гласа)

"Ако президентът мисли, че ако налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал", заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. Според него "хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин". А институционалната криза само пречи на самите институции да работят".

 

 

Костов смята, че президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат факта, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората,

както например безработицата, реалният ръст на икономиката и т.н.

Според бившия премиер има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

Активността на главния прокурор Иван Гешев е притеснителна, защото има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до нови осъдителни присъди срещу България, което "ще легне на плещите на българските данъкоплатци", каза Костов.

По отношение на сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи,

в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Иван Костов изрази учудване, че Румен Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който е началник на ВВС, и е другият глас от СРС-тата: "Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията".

Според бившия премиер гражданите на България сега се чувстват още по-незащитени, защото Радев не реагира на действията на прокуратурата, които според Костов, са нарушили човешките му права: "Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки". На скандала президентът е отговорил със снемане на доверието от правителството и това е "блъснало" дебата в друга посока - въпросите вече са какво ще прави Радев, ако създаде партия, тя ще навреди ли на БСП и т.н.

Това, че съдия от спецсъда е посочен от държавния секретар на САЩ като корумпиран и е получил забрана да посещава САЩ според Костов е

сигнал за "гнили ябълки" в тази система.

Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало, коментира Костов и изрази съжаление, че много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени.

По повод казаното от проф. Стив Ханке Иван Костов отбеляза, че професорът не е баща на валутния борд в България. "Този, който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи".

По думите на Костов никой не може да пребори страховете на хората от влизането в еврозоната, ако не работи върху нагласите и убежденията им. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", категоричен бе бившият премиер.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...