Стив Ханке: За еврото Менда Стоянова се впусна в нещо, което не разбира - 24novini.bg

Стив Ханке: За еврото Менда Стоянова се впусна в нещо, което не разбира

Според Стив Ханке Менда Стоянова и нейните колеги не рабират еврото, за което говорят Според Стив Ханке Менда Стоянова и нейните колеги не рабират еврото, за което говорят
08.02.2020 | 17:00
(1 глас)

Не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България, предупреди в интервю за „Хоризонт" на БНР проф. Стив Ханке, считан за баща на валутния борд у нас.

 

 

Според него може да има „тайно споразумение“, което цели да дискриминира България

и да ѝ постави допълнителни условия по пътя ѝ към еврозоната.

Самият Ханке потвърди многократно изразяваната теза, че няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

В интервюто за „Хоризонт“ той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне.

Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...