Майките на деца с увреждания поскаха оставката на Сачева - 24novini.bg

Майките на деца с увреждания поскаха оставката на Сачева

Майките на децата с увреждания отново са на улицата - поискаха оставката на Деница Сачева Майките на децата с увреждания отново са на улицата - поискаха оставката на Деница Сачева Архив
06.02.2020 | 19:00
(1 глас)

Майки от инициативата "Системата ни убива" протестираха пред социалното министерство и поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева.

 

 

Майките от "Системата ни убива" са недоволни от социалния министър,

защото критикувала Закона за личната помощ и че той може да се промени, а майките се бориха близо година, в т.ч. и  с платковия лагер пред парламента, за пакета закони, касаещи хората с увреждания.

Междувременно новата Национална програма за лични асистенти беше одобрена от правителството.

Тя ще осигури подкрепа на част от възрастните и хората с увреждания, които не попадат в обхвата на Закона за личната помощ. Хиляди обаче ще останат без социален асистент.

Венелина Казанджиева от НГИ "Системата ни убива" заяви пред БНТ: "Опитват се Закона за личната помощ да го вмъкнат в два текста в Закона за социалните услуги. А Законът за личната помощ гарантира правото на живот на нашите деца".

Социалният министър обясни, че поправки в Закона за личната помощ не са предлагани.

Деница Сачева каза още: "Имаме в момента 21 хиляди души, които го ползват. Но същевременно от началото на неговото прилагане до сега има и около 2 хиляди договора, които са прекратени. Поради липса на желание на самите хора да изпълняват закона в този му вид. Резултатите от оценката на въздействието ще покажат необходими ли са промени в Закона за личната помощ", каза Сачева.

От думите ѝ стана ясно, че новата програма за лични асистенти ще обхване около хиляда души с увреждания и почти 5 хиляди възрастни над 65 години.

Нуждаещите се обаче са около 13 хиляди души.

Сачева допълни също така: "Ако обаче за всички тях не се използва пълната часова ставка. Тоест, не се работи на пълен работен ден - бихме могли да направим така, че да покрие нуждите на повече хора".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...