Радев: Нападките към семейството ми придобиват уродлив вид - 24novini.bg

Радев: Нападките към семейството ми придобиват уродлив вид

Прокуратурата разпространи записи на Радев за жена му, той нарече това днес "уродливи измерения на атаката срещу семейството му" Прокуратурата разпространи записи на Радев за жена му, той нарече това днес "уродливи измерения на атаката срещу семейството му"
29.01.2020 | 17:10
(1 глас)

За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ , като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“.

 

 

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово,

съобщиха от президентството. Прокуратурата подозира, че президентът е осуетил проверка срещу съпругата си „ Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата “, посочи още президентът.

По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията

в посока съдебна власт и нейната независимост . „От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, коментира още държавният глава.

Toва е първият коментар на Румен Радев, след като вчера прокуратурата пусна записи от телефонни разговори на началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, като за един от тях се предполага, че е с президента.

От съдържанието им държавното обвинение смята, че той е участвал в осуетяването на проверка на КПКОНПИ срещу съпругата си Десислава Радева.

Досъдебното производство обаче е спряно преди дни, тъй като по Конституция президентът не може да бъде разследван. Днес главният прокурор Иван Гешев разпореди прокуратурата да прекрати всякакви контакти с президентството, освен официална писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по отношение на тълкуването на имунитета на държавния глава.

Припомняме, прокуратурата пусна записи на СРС-та, заради които пита КС за президента Прокуратурата пусна запис, направен със специални разузнавателни средства, на разговор между президента Румен Радев и шефа на ВВС ген. Цанко Стойков.

 

От държавното обвинение обявиха, че има висока степен на вероятност за съпричастност на Радев с престъпна дейност.

Самата дейност - извършено престъпление с цел осуетяване на проверка на КПКОНПИ.

До този извод обвинителите стигнали при разследване във връзка с назначаването на Десислава Радева за пиар на Военно-въздушните сили. Във вторник сутринта главния прокурор Иван Гешев направи първи коментар защо е сезирал КС относно имунитета на президента. По време на пледоариите по делото „КТБ” той обяви, че при него има досъдебно производство, касаещо държавния глава.

По-късно Радев поиска да бъде хвърлена повече светлина относно това и какви са мотивите за това досъдебно производство. В отговор на това от прокуратурата публикуваха аудиозаписи, на които Радев разговаря с шефа на ВВС и негови подчинени. Според държавното обвинение се е направил опит да бъде укрита информация,във връзка с разследване на Антикорупционната комисия.

Специалните разузнавателни средства, с които е бил записан президентът, са използвани във връзка с разследване срещу командира на Военно-въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Според държавното обвинение в разговорите между двамата има данни за престъпление, извършено от Румен Радев.

То е в укриването на документи при назначаването на Десислава Генчева, настояща съпруга на Радев, като пиар на Военно-въздушните сили. Към онзи момент Радев е шеф на ВВС, а Генчева - негова подчинена.

В разговорите се говори за текуща проверка на КПКОНПИ, чиято цел е да установи има ли конфликт на интереси. Във втория разпространен файл шефът на ВВС Стойков привиква свой подчинен, като му дава инструкции по темата. В разговора Стойков приканва да не се укриват документи.

Според прокуратурата в хода на извършения анализ, наблюдаващите прокурори са сметнали, че има данни за съпричастност към престъпна дейност на държавния глава. На това основание главният прокурор е поискал и позицията на Конституционните съдии до къде се простира имунитетът на държавния глава.

„Единственото, което мога да кажа, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори, които са видели в това досъдебно данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд”, заяви Иван Гешев.

Конституционните съдии се сезираха още вчера по казуса.

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет.

Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС. Всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

От наказателното производство е заличена информацията, нямаща отношение към посочената причината за спирането му.

От прессекретариата на президента заявиха, че няма как да коментират твърдения, които са получени чрез специални разузнавателни средства (СРС) и разпространени от прокуратурата. Няма и как да коментират тяхната достоверност, автентичност или естеството на разговорите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...