Лекари: Ще има листи на чакащите заради наредбата за касовите апарати - 24novini.bg

Лекари: Ще има листи на чакащите заради наредбата за касовите апарати

Личните лекари са против наредбата за касовите апарати Личните лекари са против наредбата за касовите апарати
28.01.2020 | 11:02
(0 гласа)

Наредбата, с която се въвеждат нови изисквания към софтуера на търговците, сред които в случая попадат и личните лекари, ще създаде ред проблеми на пациентите. Това обявяват в декларация от сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Наредбата Н-18 влиза в сила на 31 януари и от Националната агенция за приходите вече обявиха, че няма да отлагат влизането й в действие

след като това вече се случи няколко пъти заради протести на търговци. Наредбата на практика изисква такъв софтуер за търговците, който дава достъп до него на данъчните да следят в реално време продажбите и складовите наличности.

Тази вечер лекарите обясняват, че прилагането в практиката както на базовия вариант, така и на варианта за тях софтуер,

ще създаде листи на чакащите на всички нива в сектора,

за всяко влизане в кабинета ще се пише нов амбулаторен лист, ще се намали времето за преглед, ще се създаде бумащина, ще поскъпнат медицинските услуги др.

"Медицинският софтуер не е софтуер за управление на продажби, а база данни, необходима за вземане на решение за живота и здравето на ЧОВЕКА!, пишат в декларацията си лекарите и допълват, че ако спазят Наредба Н-18 ще нарушат няколко наредби на Министерството на здравеопазването.

"Ние, ЛЕКАРИТЕ, искаме да практикуваме изкуството на медицината, да лекуваме, а не да гледаме часовника на касовия апарат;

да броим регламентираните минути, докато в коридора стоят болни хора; да таксуваме пациентите по няколко пъти, ако след приключване на листа се сетят да попитат още нещо; да печатаме по 2- 3 листа за едно посещение; да пишем на ръка в ерата на интегрирана здравна информация и при наличието на адекватен за дейността ни софтуер; да позволяваме на всеки чиновник от НАП достъп до лични данни за здравето на нашите пациенти", пише още в декларацията.

Обявяват, че подкрепят насрочения за 29 януари протест на малкия бизнес срещу изискванията на наредбата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...