Манолова: Новият държавен ВиК холдинг на Борисов е мегасхема за източване на пари - 24novini.bg

Манолова: Новият държавен ВиК холдинг на Борисов е мегасхема за източване на пари

Мая Манолова обвини Борисов, че с новия ВиК холдинг е напрвил мегасхема за източчване Мая Манолова обвини Борисов, че с новия ВиК холдинг е напрвил мегасхема за източчване Архив
17.01.2020 | 08:49
(1 глас)

Новият държавен ВиК холдинг на Боийко Борисов за 1 млрд. лева е мегасхема за източване на пари. Това е вторият транш на източването след като преди 18 месеца се отделиха 500 млн. лева за 418 язовира, дадоха се на Държавната консолидационна компания и досега не се знае кои и колко са ремонтираните аварийни азовири, а парите ги няма.

 

 

Това каза пред bTV Мая Манолова, председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ".

Сега се прави дубъл на сумата - става вече 1 млрд.лева пак за водния сектор, но за язовирите и дума не се казва, обърна внимание тя.

"Новината от вчера от МС за създаването на холдинга не оттоваря на въпроса ще напълни ли този холдинг язовир "Студена". Преди една година без 1 млрд. лева язовирът беше пълен, имаше вода, сега ще се напълни ли?" попита Манолова.

Борисов в цялата криза остава целият в бяло.

След като еднолично управлява, да носи еднолично отговорност за състоянието на сектора, язовирите, качеството на водата и цената й, каза още тя за Бойко Борисов.

Според Манолова чрез този холдинг, както в другите държавни холдинги - БЕХ и БДЖ, ще се централизират и рушветите, и парите, каза тя, защото влизайки в холдингите, следите на парите лесно се губят.

Докато се назначават калинки, ще е така, отговори тя на въпрос за нови яминистър Емил Димитров-Ревизоро

и каза, че е озадачена от кадровата политика на премиера.

Предстои повишаване цената на тока - в енерегтиката е също. А пенсионнти дружества - същото положение, тепърва ще гърмят цели нови системи, прогнозира Манолова, заради кадрови решения и решения на тъмно, подчерта Манолова.

Манолова припомни и за друго ново, създадено през лятото, Държавно предприятие за управление на язовирите, което за половин година си е назначило 131 служители, изхарчило е над 1 млн. лева и си е купило 30 нови автомобила. Без публична информация е какво са работили тези хора от това държавно дружество, че са си раздали и допълнителни възнаграждения, а сега се прави поредното - ВиК-холдинга от вчера, коментира Манолова.

Ние попитахме къде са 500 млн. лева от Държавната консолидационна компания, на която се дадоха преди 18 месеца тези пари за ремонт на 418 язовира. После част тези пари се дават на едно друго държавно дружество - или поне част от тях - на "Монтажи" ЕАД, част от ДКК, но в момента вече парите ги няма по сметките им, се вижда от официалните им отчети. Няма обаче и ремонтирани язовири, подчерта Манолова.

Става дума за 418 цъкащи бомби по отношение на тези язовири, които са аварийни, и не са ремонтирани, по думите й.

И сега по същата схема се отделя 1 млрд лева за следващо държавно предприятеи - ВиК държавен холдинг. То е като БЕХ в енерегетикта, като БДЖ в транспорта, където се обслужват частни интереси с парите на данъкоплатците. Това е черна яма, в която потъват още и още пари, без да е ясно как това ще реши въпроса с цената на водата, ремонти на ВиК-мрежата, качеството и загубите по мрежата, подчерта бившият омбудсман.

В момента 29 от 45 ВиК оператори са държавни. Тя като искаше, можеше да промени управлението им, така че да не се стига до криза.

Принципал им е МРРБ и държавата може да предприеме всички действия, така че в толкова области да няма режим на водата.

По какъв начин този нов холдинг ще включи София, където водата се управлява от частно дружество с дял на общината и концесия? Това са над 1,3 млн.души в София и те нямат да вземат нито лев от тези пари - 1 млрд.лева, защото София и още 14 други населени места се управляват от частни ВиК-дружества, какво е решението за тях?, попита Манолова.

Този нов ВиК холдинг се прави зад гърба на Народното събрание, при положение, че се приема държавен бюджет преди месец. Новото дружество се прави зад гърба на депутатите, каза още Манолова.

По повод обвинението на Сачева, че заради Манолова 13 хиляди души оставали без личен асистент, Манолова посочи, че министърат е некомпетентна и не е запозната. Следваше Сачева с министерски акт да осигури средства по програми за 65-годишните хора без ТЕЛК, вместо да им се извини и да осигури средства. И миналата година тези хора получавах средства по министерско постановление, сега не получават, защото Сачева не си е свършила работата. Тя единствена сега го разбра. Аз говоря за това от юли месец, посочи Манолова и обвини Сачева, че не е подготвила програмите за помощ на възрастните хора, нито пък е оспорила решението на финансовото министрество законът да се промени в парламента спрямо първоначално подадените текстове в него от Манолова и майките на деца с увреждания.

Попитана за работниците на фирма "Спарки" в Ловеч, които я потърсиха за помощ заради неполучени заплати,

тя каза, че Инспекцията по труда е внесла иска за несъстоятелност, който е нужен, за да се задвижи процедурата хората да си получат невзетите заплати от работодателя, но после искът е оттеглен от Инспекцията. Аз говорих с тези 500 работника. Те ме потърсиха, после аз отидох при тях и посред бял ден, за да дойдат 500 души пред сградата на Инспекцията по труда, срещу МВР, в Ловеч, значи институциите не са си свръшили работата.

Как работниците да чакат по 6, 8, 10 месеца без заплати, дакато се било преструктурирало предприятието им? Те нали ядат, нали трябва да си пратят децата на училище,

да си платят сметките? Това е задача на Деница Сачева, всичко е в ръцете на МТСП и я призовавам да забележи тези хора в Ловеч, оставени без заплати, вместо да разпространява безочливи лъжи публично, каза още Манолова за социалния министър.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...