Кметът на Ботевград: Вода имаме само за два месеца - 24novini.bg

Кметът на Ботевград: Вода имаме само за два месеца

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов: Имаме вода да два месеца Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов: Имаме вода да два месеца
06.01.2020 | 12:01
(0 гласа)

Над 75% са загубите на вода по мрежата, каза пред БТВ кметът на Ботевград. По думите му, към момента в язовира има вода за малко повече от 2 месеца.

Язовирът е бил изграден през 1987 г. и за първи път е настъпил "мъртъв обем" през 2016 г.

Гавалюгов съобщи, че ВЕЦ при язовир "Бебеш" е частна инвестиция и местоположението му не е подходящо, защото е "построен без реалистичен първоначален план, който да възвърне инвестицията".

Уточняваме, че ВЕЦ-ът е собственост на бизнесвена и близък до премиера Борисов Валентин Златев.

Кметът заяви, че е провеждал разговори със собствениците. Преговаряли са предприятието да работи по определен график така, че хем да се запази водният ресурс, хем да има възвръщаемост на инвестицията. ВЕЦ е работил официално последно през юни 2019 г. с мотив, че се извършва профилактика на машините.

Кметът на Ботевград обясни, че се прави всичко възможно да не се достигне до воден режим в града.

Сред мерките са ограничаване на видимите течове по мрежата.

"Притесненията си остават и затова призовавам ботевградчани да ползват водата разумно. Има начини за оптимизирано потребление. Режимът е теоретична възможност, а не е непосредствена заплаха", заяви Иван Гавалюгов.

Според него основен проблем, който би могъл да бъде решен от държавата, е подмяната на ВиК мрежата,

за да се снижат до минимум загубите на вода.

В заключение кметът на Ботевград посочи, че с официални писма през юни и през септември 2019 г. той е уведомил компетентните органи за случващото се и очаква тяхната реакция.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...