Венецианската комисия за съдебната реформа на Борисов: Невъзможно е - 24novini.bg

Венецианската комисия за съдебната реформа на Борисов: Невъзможно е

Венецианската комисия заяви, че съдебната реформа на Борисов е невъзможна. Венецианската комисия заяви, че съдебната реформа на Борисов е невъзможна. Архив
11.12.2019 | 15:26
(0 гласа)

Правната постановка българският главен прокурор да се разследва от независим прокурор е невъзможна. Това обявиха от Венецианската комисия в своя позиция ден преди премиерът Борисов да обяви, че „независим прокурор“ ще разследва главния прокурор и правителството да приеме проект за поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за тази реформа.

 

 

В събота Министерският съвет се събра на извънредно заседание и прие проект за промени в НПК, вероятно без да се запознае с финалната позиция на Венецианската комисия, която бе използвана като политическо оправдание за приемането на реформата.

„Този „независим“ прокурор ще е началник на инспектората на Върховната касационна прокуратура и промени в Конституцията не са необходими“, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов, но това е невъзможно според позицията на Венецианската комисия.

Освен това, Венецианската комисия изрично указва на България, че инициативата за започване на разследване и отстраняването на главния прокурор не бива да идва от свързаните с него членове на Висшия съдебен съвет. Правителството обаче прие точно обратното – главният прокурор и свързаните с него членове на Прокурорската колегия да избират въпросния „независим прокурор“.

На извънредното заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че се радва, че „Венецианската комисия ни даде възможност да останем в рамките на нашата Конституция“.

Комисията обаче е обявила, че България трябва да промени своята Конституция или най-малкото да поиска предварително тълкуване от Конституционния съд.

В своята позиция Венецианската комисия пише още, че „цялото това обсъждане (дали да се създаде независим прокурор/следовател) ще бъде безполезно, ако фигурата „независим следовател“, неподчинена на главния прокурор, е невъзможна по отношение на действащата в момента Конституция“ и напомнят на българските власти за чл. 126, ал. 2 от Конституцията, според който главният прокурор осъществява методическо ръководство върху всички прокурори.

„Може да се заключи, че прокурорите имат монопол върху всички наказателни разследвания и че всички прокурори са подчинени на властта на главния прокурор, който контролира законността на техните действия. Ако Конституцията се тълкува по този начин, фигурата на „независим“ прокурор става невъзможна без изменения в Конституцията“, става ясно от позицията.

Според Венецианската комисия „главният прокурор в България е по-недосегаем от монарх“.

„Казвайки, че главният прокурор има изключително право да разследва всички, включително себе си, или да контролира наказателното преследване, това на практика означава, че ториз държавен служител не може да бъде подведен под отговорност за своите престъпни деяние. Някои конституционни органи, като парламента, Конституционния съд или монарха в някои страни, често са обектна политическа отчетност, а не на юридическа“, пише в позицията и от комисията допълват, че е спорно дали главният прокурор принадлежи към така изброени органи, които са обект на политическа отчетност. 

В доклада си Венецианската комисия разсъждава върху две предложени й опции – главният прокурор да бъде разследван от главния съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет или от шефа на Националната следствена служба. 

Първият вариант изисква поправка в Конституцията, защото избраният от парламента главен инспектор няма разследващи функции, а вторият вариант също е проблемен, защото „независимият разследващ“, който е шеф на следствието, де факто е подчинен на главния прокурор.

Ако се създаде независим от главния прокурор магистрат, то тогава е необходима и радикална реформа на Висшия съдебен съвет.

Гарантирането на ефективното разследване на главния прокурор изисква неговото временно отстраняване от длъжност, тъй като има огромно влияние във ВСС, защото четирима от членове на съвета идват от прокуратурата, а един е следовател.

Венецианската комисия препоръчва на България да засили допълнително съдебната независимост във ВСС.

„Трябва да бъде увеличен броят на членовете на Съдийската колегия, които се избират от съдии. Всички функции на ВСС, свързани с кариерното развитие на съдиите, дисциплинарните наказания и отстраняванията от длъжност, включително и на шефовете на двете върховни съдилища, трябва да са прехвърлени на съдийската колегия“, пише в позицията на комисията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...